Veel steden blazen oudejaarsevenementen af, Antwerpen steekt wél vuurwerk af

© anp / Peter Hilz

Oostende, Gent, Hasselt en Mechelen blazen hun geplande oudejaarsevenementen af. De wind en de regen maken het afsteken van vuurwerk en opstijgen van drones te gevaarlijk. In Antwerpen gaat het vuurwerk wél door.

blg

In Gent kan het eindejaarsvuurwerk aan Portus Ganda niet doorgaan omwille van de slechte aangekondigde weersomstandigheden. Dat meldt het Gentse stadsbestuur. Eerder kondigde de gouverneur van Oost-Vlaanderen al in de hele provincie een verbod af voor particulieren op het afsteken van vuurwerk.

“Na overleg met de veiligheidsdiensten is beslist dat het eindejaarsvuurwerk aan Portus Ganda vanavond spijtig genoeg niet kan doorgaan”, zegt de Gentse schepen van Evenementen en Feesten Bram Van Braeckevelt (Groen). “Het wordt nog droger dan eerst voorspeld en met sterkere rukwinden.”

Het KMI voorspelt vijf tot zes beaufort en lokaal zijn windstoten tussen 70 en 80 km per uur niet uitgesloten. “Omdat het bij dergelijke weersomstandigheden erg gevaarlijk is om vuurwerk af te steken, heeft de gouverneur op vrijdag 29 december 2023 ook het particulier afsteken van vuurwerk verboden voor de hele provincie. Dat verbod geldt nog tot en met maandag 1 januari 2024. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein is niet toegelaten”, meldt het Gentse stadsbestuur, dat geen alternatief voorziet voor het vuurwerk.

In Hasselt werd het afgelaste vuurwerk vervangen door een lasershow met muziek. Oostende vervangt het voorziene vuurwerk door een lichtshow onder de lichttunnel in de Adolf Buylstraat, met liedjes van de overleden zanger Arno. Ook de stad Mechelen last zijn droneshow af vanwege de aangekondigde hoge windsnelheden. Het dansfeest met dj’s en het samen aftellen naar het nieuwe jaar gaan wel gewoon door.

De afgelaste droneshow zal tijdens de komende maanden worden georganiseerd in kader van dat stadsfestival, aldus nog Kristof Calvo (Groen), voorzitter van Mechelen Feest, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Antwerpen

In Antwerpen gaat het vuurwerk boven de Schelde wél door zoals gepland. Dat heeft de stad beslist, “rekening houdend met de laatste weersvoorspellingen”. Particulier vuurwerk is zoals steeds verboden in Antwerpen.

Het Antwerpse eindejaarsvuurwerk wordt om middernacht afgeschoten vanop twee pontons op de Schelde, ter hoogte van de Cockerillkaai en Sint-Michielskaai. Je kan er het best van genieten vanop het al vernieuwde deel van de Scheldekaaien net ten zuiden van het historisch centrum, of vanop Linkeroever ter hoogte van het Galgenweel. Het Steenplein en bijhorende wandelterras, traditionele uitkijkpunten voor het vuurwerk, zijn dit jaar door werken niet toegankelijk.

De stad vraagt om indien mogelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar Antwerpen te komen, gezien de verwachte drukte. De kaaien zijn van 22 uur tot 2 uur verkeersvrij. De Voetgangerstunnel brengt je vlot tussen Linker- en Rechteroever, al is de lift daar wel gesloten van 20 uur tot 6 uur om te lange wachtrijen te voorkomen. Je moet dus gebruikmaken van de roltrappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen