© Robin Vanheuverswyn,

Grote groepen toeristen deze zomer niet meer welkom in Venetië

Venetië is de grote toestroom aan toeristen al een tijdje beu en zoekt oplossingen om het voor iedereen leefbaar te houden. Ze gaat het luidsprekers verbieden en toeristengroepen van meer dan 25 personen.

tg
Bron: bbc

De nieuwe regels zullen vanaf juni van kracht zijn, aldus de stad in een verklaring.

“Het gebruik van luidsprekers is verboden omdat ze verwarring en verstoringen kunnen veroorzaken”, zo staat er.

Overtoerisme wordt algemeen erkend als een urgent probleem voor de kanaalstad, een van de meest bezochte plaatsen in Europa.

In september keurde Venetië ook al een proef goed waarbij een vergoeding van 5 euro zal moeten betaald worden door wie de stad wil bezoeken en er niet logeert.

Elisabetta Pesce, de ambtenaar die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de stad, zei dat het nieuwste beleid “gericht is op het verbeteren van het beheer van groepen die in het historische centrum zijn georganiseerd”.

13 miljoen toeristen

De stad is slechts 7,6 vierkante kilometer groot, maar ontving volgens het Italiaanse nationale statistiekbureau in 2019 bijna 13 miljoen toeristen. De verwachting is dat het aantal bezoekers de komende jaren het niveau van vóór de pandemie zal overschrijden.

Steeds meer inwoners van Venetië kiezen ervoor om te vertrekken, uit angst dat toeristen de historische eilandstad zouden kunnen overweldigen.

In juli zeiden experts van Unesco dat de stad moet worden toegevoegd aan een lijst van werelderfgoedlocaties die in gevaar zijn , omdat de impact van de klimaatverandering en het massatoerisme onomkeerbare veranderingen dreigen te veroorzaken.

Cruiseschepen

Deskundigen van de culturele organisatie van de VN beschuldigden de Italiaanse autoriteiten van een “gebrek aan strategische visie” om de problemen op te lossen waarmee een van de meest pittoreske steden van Italië wordt geconfronteerd.

Uiteindelijk heeft Unesco Venetië niet aan de lijst toegevoegd. De Italiaanse minister van Cultuur Gennaro Sangiuliano zegt dat Unesco pogingen heeft erkend om de problemen van het eiland aan te pakken via een anti-overstromingssysteem en door de goedkeuring van de toegangsprijs voor toeristen.

In 2021 werd het grote cruiseschepen verboden om via het Giudecca-kanaal het historische centrum van Venetië binnen te varen. De schepen veroorzaakten vervuiling en de fundamenten van de stad, die regelmatig onder water staat, zouden door baren die dergelijke grote schepen veroorzaken erodeerden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer