Een envelopje met de feestdagen: hoeveel mag erin en moet ik er belastingen op betalen?

Tijdens de feestdagen geven ouders en grootouders al eens graag iets extra's cadeau. Denk aan een envelop of bankoverschrijving bij Kerstmis of Nieuwjaar. Waar moet je in Vlaanderen op letten als je geld als "geschenk" geeft, zodat het geen belastbare "schenking" wordt?

In eerste instantie lijken een "geschenk" en een "schenking" misschien hetzelfde, maar op fiscaal vlak is er wel degelijk een onderscheid. Het grootste verschil tussen beide is dat een "geschenk" niet (meteen) belast wordt, terwijl je bij een "schenking" wel schenkbelasting moet betalen.

Hoe je nu precies weet of je met een "schenking" of een "geschenk" te maken hebt, is niet zo eenvoudig te zeggen. Er bestaan namelijk geen wettelijke regels over de criteria. 

Er zijn wel een paar vuistregels die over het algemeen gehanteerd worden om het onderscheid te maken tussen de twee. Enkele tips.

Wanneer mag je een geschenk geven?

Een eerste belangrijke voorwaarde om van een "geschenk" te kunnen spreken, is dat het gaat om een cadeau dat gegeven wordt naar aanleiding van een specifieke gelegenheid. Zo'n gelegenheidsgeschenk kan je onder meer geven of krijgen tijdens de feestdagen, bij een verjaardag of bij een goed rapport.

Wanneer je ouders of grootouders je bijvoorbeeld maandelijks een som geld geven, kan dit bedrag wel als een "schenking" beschouwd worden. Het geld is dan immers niet meer gebonden aan een bepaalde gebeurtenis.

Veel mensen laten de traditionele met cash gevulde envelop tegenwoordig achterwege en doen liever een bankoverschrijving. Het is dan ook slim om de gelegenheid te vermelden in de boodschap bij een overschrijving. Schrijf bijvoorbeeld "Een fijn 2024 gewenst" of "Gefeliciteerd met je huwelijk" en spreek niet van een "schenking".

Hoe groot mag je geschenk zijn?

Verder is het belangrijk dat je "geschenk" in verhouding staat tot je vermogen. De algemene regel is hier dat je maximaal tot 1 procent van je totale vermogen mag schenken. Je totale vermogen is de som van alles wat je bezit (vastgoed, cash, aandelen, auto ...).

Hebben schenkingen invloed op erfenissen?

"Geschenken" hebben geen invloed op een latere erfenis, terwijl "schenkingen" dat wel hebben. Een "schenking" aan een kind wordt namelijk als een voorschot op de erfenis beschouwd en zal later nog verrekend worden met de rest van de erfenis. Dit principe moet ervoor zorgen dat broers en zussen evenveel krijgen.

Meest gelezen