Tsunami-alarmniveau in Japan verlaagd na krachtige aardbeving: 4 doden en veel schade

Meer dan 30 aardbevingen, variërend in magnitude van 3,6 tot 7,6, hebben Japan maandagochtend getroffen. De meteorologische diensten waarschuwden voor een tsunami langs de kust. Meer dan 50.000 mensen werden geëvacueerd maar intussen is het alarmniveau verlaagd en zouden de grootste risico’s weg zijn. Vier mensen overleefden de aardbeving niet.

tg

Japan is een van de meest aardbevingsgevoelige landen ter wereld. Bewoners weten dus dat het kan gebeuren. Toch was het maandagochtend schrikken toen de alarmen afgingen en alles plots begon te beven. Auto’s stonden letterlijk op hun parkeerplaats te schudden. Gebouwen gingen tegen de vlakte. Het is een wonder dat er tot nu toe enkel sprake is van gewonden en geen doden.

De zwaarste schokken hadden een kracht van 7,6. De meteorologische dienst van het land stuurde snel een evacuatie-alarm uit voor de westelijke kustgebieden van Ishikawa, Niigata en Toyama.

Hokuriku Electric Power zette de noodprocedure in werking maar kon iedereen snel geruststellen, er was geen gevaar voor de kerncentrales.

Intussen is het grootste tsunami-gevaar geweken en is het alarmniveau opnieuw verlaagd. Al blijft de overheid mensen in de kuststreek oproepen op voorzichtig te zijn en mogen zo’n 50.000 mensen die geëvacueerd zijn voorlopig nog niet terug naar huis. Tientallen huizen raakten beschadigd en meer dan 30.000 Japanners kwamen zonder elektriciteit te zitten. Volgens de Japanse omroep NHK zijn maandag ook vier doden gevallen. Alle dodelijke slachtoffers vielen in de prefectuur Ishikawa, waar ook het epicentrum van de beving lag. Nog eens dertig mensen raakten gewond. Twee van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

Zuid-Korea

De aardbevingen in Japan hebben ook in Zuid-Korea geleid tot waarschuwingen voor (kleine) tsunami’s. De oostelijke provincie Gangwon waarschuwde inwoners van verschillende steden en provincies per sms voor tsunami’s. Dat heeft het nationale persagentschap Yonhap maandag gemeld.

Mensen in de buurt van de kust werden geadviseerd om veiligheid te zoeken in hoger gelegen gebieden. Na een reeks kleinere vloedgolven in de vroege avond (lokale tijd), registreerde het weerbureau later een tsunami van 67 centimeter voor de kustplaats Donghae.

Het agentschap waarschuwde dat de volgende golven in de Japanse Zee (’Oostzee’ in het Koreaans) een gevaarlijker niveau zouden kunnen bereiken. Gangwon zou meer dan 24 uur lang geconfronteerd kunnen worden met vloedgolven. Er werd nog geen schade gemeld.

En ook in het uiterste oosten van Rusland, onder meer in Vladivostok, wordt gewaarschuwd voor tsunami’s.

Maar intussen zou het grootste gevaar dus geweken zijn.

© AP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hokuriku Electric Power zei dat het controleert op eventuele onregelmatigheden in zijn kerncentrales. Maar voorlopig is daar geen reden tot paniek.

Japan is een van de meest aardbevingsgevoelige landen ter wereld.

Zuid-Korea waarschuwde intussen ook dat het zeeniveau in sommige gebieden langs de oostkust na de aardbeving kan stijgen.

En ook in het uiterste oosten van Rusland, onder meer in Vladivostok, wordt gewaarschuwd voor tsunami’s.

Maar intussen zou het grootste gevaar dus geweken zijn, al blijft het afwachten en wordt iedereen gevraagd om extra voorzichtig te zijn en de kuststreek nog te mijden.

© AP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer