Gevangenisstraffen tot drie jaar voor mannen die dodelijke drugs leverden

© atb

Een 37-jarige man uit Leuven werd in de strafrechtbank tot drie jaar cel veroordeeld voor de verstrekking van harddrugs aan een jongeman die twee cocktails van heroïne en cocaïne niet overleefde. Een kompaan kreeg twee jaar cel.

Alain Trappeniers

Beklaagde Jimmy B. (37) uit Leuven en slachtoffer Joran C. (23) leerden elkaar kennen tijdens een ontwenningsprogramma in afkickcentrum De Spiegel.

Joran leek na een jarenlange drugsverslaving zijn leven opnieuw op de rails te hebben. Hoopvolle berichten voor de familie en uitdagende loopwedstrijden in Antwerpen en Brussel waren daarvan het bewijs. Maar ergens bleef de onrust onderhuids voortwoekeren.

Na zijn ontslag uit het afkickcentrum bleef Joran C. optrekken met Jimmy B., wat niet echt bevorderlijk was voor zijn maatschappelijke re-integratie. Joran herviel in zijn oude gewoontes. Samen beslisten ze cocaïne te kopen bij Oussama E. (34), waarna de laatste uren van de twintiger waren geslagen.

De feiten speelden zich af op 10 oktober 2015. In aanwezigheid van Jimmy B. spoot Joran zich twee keer een ‘sneeuwbal’, een cocktail van cocaïne en heroïne, in. Hij verloor twee keer het bewustzijn. Maar telkens deed Jimmy B. niets. Hij ging die dag zelfs nog te voet van Kessel-Lo naar Lubbeek.

Uiteindelijk verwittigde een medebewoner van Joran Jimmy B. met de melding dat de jongen er ‘blauw’ uitzag. “Hij gebood de medebewoner alle drugs te laten verdwijnen”, zegt de advocaat van de nabestaanden.

In zijn verklaring liet Jimmy B. optekenen dat hij wist dat deze cocktail zeer gevaarlijk is en dodelijk kan zijn en dat hij ook wist dat het slachtoffer deze levensbedreigende cocktail had gebruikt.

Volgens de strafrechter dragen zowel Jimmy B. als Oussama E. een verpletterende verantwoordelijkheid. “Deze beklaagden hadden de tragische afloop kunnen vermijden, indien zij het slachtoffer geen heroïne of cocaïne hadden gegeven, indien ze hem niet een gecombineerde overdosis hadden laten gebruiken en indien een beklaagde tijdig de hulpdiensten had verwittigd toen het slachtoffer in nood verkeerde”, zegt de strafrechter.

6.000 euro boete

Jimmy B. kreeg drie jaar effectieve opsluiting. Oussama E. moet twee jaar brommen. Beiden moeten ook 6.000 euro boete betalen. Na het voorlezen van het vonnis beval de rechter op verzoek van het parket de onmiddellijke aanhouding van Oussama E. De man was niet opgedaagd tijdens de zitting. Het gerecht vreest dat hij zich zal proberen te onttrekken aan de uitvoering van de straf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen