© BELGA

Strijdvaardige Lucinda Brand houdt Fem van Empel lang aan de praat in Baal, maar wereldkampioene lacht het laatst

Fem van Empel heeft een loodzware editie van de Grote Prijs Sven Nys in Baal gewonnen. Pas halfweg de slotronde wist ze Lucinda Brand af te schudden.

Jens Heylen

De eerdere drie manches in de Soudal Ladies Trophy waren allemaal een prooi voor wereldkampioene Fem van Empel. Ook vandaag wilde ze de Balenberg als eerste temmen. Met Puck Pieterse - winnares van de recentste twee Wereldbekermanches in Hulst en Gavere - en Wereldbekerleidster Ceylin Alvarado had ze in Baal niet af te rekenen. Lucinda Brand schoof daardoor als uitdager nummer één naar voren.

En dat werd ze ook. Van bij het begin waren Van Empel en Brand aan elkaar gewaagd. Het oersterke duo had halfweg de eerste ronde al een beslissende bonus te pakken. Een eerste ronde die zelfs voor Van Empel-Brand meer dan 11 minuten en 30 seconden in beslag nam. Om maar te zeggen hoe zwaar de zompige omloop erbij lag rond de gevreesde Balenberg.

Verbluffende, jonge Canadese

Achter hen streed onze Sanne Cant - vorige week succesvol in Loenhout - samen met de Amerikaanse Clara Honsinger en de Canadese Ava Holmgren voor de resterende podiumplek. Onze landgenote liet opnieuw zien dat ze over een goede vorm beschikt, maar toen ze een foutje maakte op het glibberige wasbord, konden de terugkerende Amerikaanse en vooral de 18-jarige Holmgren profiteren.

© BELGA

Voorin bleven Brand en Van Empel voortdurend haasje-over springen. Vooral in de passages bergafwaarts zag Brand haar kans schoon om een bij vlagen onzekere wereldkampioene onder druk te zetten. Maar Van Empel draagt niet voor niets de regenboogtrui en bleef erg sterk rondfietsen- en lopen. Halfweg de slotronde kon ze Brand uiteindelijk volledig afschudden. Een imponerende en na afloop dolgelukkige Holmgren vervolledigt het podium in Baal.

Van Empel boekt haar 13e overwinning in het veld dit seizoen en verstevigt haar leiderspositie in het klassement. Sanne Cant finishte op een kleine vier minuten van de Nederlandse van Visma-Lease a Bike.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Fem van Empel 47’12”

2. Lucinda Brand +25”

3. Ava Holmgren + 3’15”

4. Sanne Cant + 3’59”

5. Clara Honsinger +4’13”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer