Hilde (53) loopt dit jaar elke dag een marathon: "Werken in voormiddag, lopen in namiddag"

In Gent is de wereldrecordpoging van Hilde Dosogne uit Lochristi gestart. De moeder van vier wil 366 dagen een marathon lopen. Ze denkt dat naast haar lichaam, ook haar sociale leven zal afzien. "Vrienden en familie die me willen zien, mogen altijd een rondje komen meelopen", glimlacht ze.

Hilde Dosogne uit Lochristi wil elke dag van 2024 een marathon lopen. Dat zijn er 366 in totaal, want dit jaar is een schrikkeljaar. "Het is een wereldrecordpoging. Het huidige record staat op naam van een Australische vrouw. Zij liep 150 opeenvolgende dagen een marathon. Een tweede doel is het inzamelen van geld voor de strijd tegen borstkanker. Maar ik wil ook anderen inspireren om zelf te beginnen sporten."

Goed voorbereid

"Ik word ondersteund door een medisch team. Vooraf ben ik bij een cardioloog geweest. Er is ook voedingsbegeleiding van een diëtiste. Ik zal me elke dag wegen en elke week wordt mijn bloed gecontroleerd. Enkele maanden geleden heb ik ter voorbereiding voor de tweede keer de Spartathlon gelopen en nadien rustig verder getraind."

"Als de weersomstandigheden slecht zijn, kan ik mijn loopuren aanpassen. Want als ik een dag niet loop, is het gedaan met het wereldrecord. Ik loop niet enkel in Gent, want ik ben ook al ingeschreven voor de marathon van Berlijn. Nadien volgen nog marathons in eigen land en in Nederland."

"Tot gisteren werkte ik fulltime. Voor 2024 zal ik halftijds werken. Ik werk dan in de voormiddag en loop mijn dagelijkse marathon in de namiddag. Tussendoor probeer ik mijn sociale contacten nog te onderhouden."

Videospeler inladen...

Zak chips

Tot voor kort was Dosogne helemaal niet sportief. "Vroeger zat ik elke dag in de zetel voor televisie met een zak chips. Toen ik 40 jaar werd is het besef gekomen dat ik er iets moest aan doen. Toen ben ik beginnen te lopen. Het heeft me enorm veel bijgebracht op fysiek en mentaal vlak. Ik heb door het lopen ook veel vrienden bijgekregen die me steunen in mijn recordpoging."

"Mijn gouden tip voor beginners is: niet te hard lopen in het begin. Verwacht ook geen mirakels op korte termijn. Het duurt enkele jaren voor je resultaat kan boeken op lange afstanden. Heb geduld en het resultaat zal zeker volgen."

Meest gelezen