Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

KMI verwacht komende dagen bakken regen, noodnummer 1722 geactiveerd

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

Het KMI waarschuwt dat er de komende dagen erg veel regen kan vallen. Vanwege het risico op storm of wateroverlast activeerde de FOD Binnenlandse Zaken maandagnamiddag al het noodnummer 1722. Vooral in Wallonië en West-Vlaanderen worden er aanzienlijke neerslaghoeveelheden voorspeld.

Wie storm- of waterschade oploopt waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket op www.1722.be of het telefoonnummer 1722 een aanvraag indienen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties kan 112 gebeld worden.

Voor de provincie Luxemburg geldt code oranje. Op 24 uur kan er 50 tot zelfs 70 liter/m² neerslag vallen. Voor de provincies Luik, Henegouwen en Namen geldt code geel (25 tot 50l/m2 in 24 uur).

In de andere provincies lijken de criteria voor code geel net niet gehaald te worden, maar komt het de komende 3 à 4 dagen ook tot aanzienlijke neerslaghoeveelheden. Vooral voor de provincie West- Vlaanderen moet de neerslag goed in het oog gehouden worden, gezien de vele neerslag die ook in het noorden van Frankrijk verwacht wordt.

Voor brandweeraanvragen heeft het e-loket de voorkeur: “Het is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen”, zegt de FOD. “Als je een digitale aanvraag doet via 1722 komt je aanvraag rechtstreeks bij de brandweer terecht. Als je 1722 belt zijn het nog steeds de operatoren in de noodcentrales 112 die de oproepen naar 1722 zullen behandelen. Zij behandelen de oproepen op gescheiden telefoonlijnen waardoor ze eerst de meest dringende oproepen naar 112 kunnen afhandelen.”

Wacht geduldig op de komst van de brandweerploeg na een aanvraag, en neem niet opnieuw contact op om te informeren waar de brand blijft, raadt de FOD nog aan.

Dinsdag trekt de regenzone van de vorige nacht snel weg naar Duitsland (in de provincie Luxemburg houdt het niet op met regenen). Maar een nieuwe zone met overvloedige regen dringt in de loop van de ochtend ons land binnen vanuit Frankrijk. En ‘s namiddags bereikt ons een nog andere regenzone via het westen. Vooral in het zuidoosten van ons land kan er veel neerslag vallen. Het is wel zacht voor de tijd van het jaar, met maxima tussen 8 en 13 graden. De wind waait vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten. Op het einde van de dag wordt de wind zelfs zeer krachtig aan zee. Er kunnen windstoten voorkomen tussen 60 en 80 km/u of lokaal zelfs meer.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag komen we geleidelijk in een buiig weertype terecht, met buien die zich vooral lijken te richten op de gebieden ten zuiden van Samber en Maas. De zuidwestenwind neemt wat af, maar in sommige streken zijn toch nog rukwinden van meer dan 70 km/u mogelijk. De minima liggen tussen 5 en 9 graden.

Woensdag wordt het winderig, met veel wolkenvelden en geregeld buien. Tussendoor zijn ook enkele opklaringen mogelijk. De buien zijn talrijker en intenser in de gebieden ten zuiden van Samber en Maas, waar er opnieuw meer dan 25 l/m2 neerslag kan vallen in 24 uur, vooral in het zuidoosten. De maxima liggen tussen 6 en 11 graden. De wind waait vrij krachtig uit zuidwest. Aan zee en op de Ardense hoogten waait het vrij krachtig tot krachtig. Er zijn vaak rukwinden tussen 60 en 70 km/u, maar lokaal zijn nog fellere windstoten mogelijk.

Donderdag zijn er opklaringen, met eventueel nog hier en daar een laatste bui in de ochtend. Tegen het einde van de dag bereikt ons een nieuwe regenzone vanaf de Franse grens. Het exacte traject en de intensiteit van deze regenzone zijn momenteel nog onzeker. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten.

Vrijdag is het bewolkt met nog kans op wat regen of enkele buien. Het wordt al wat frisser met nog maxima tussen 4 en 8 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten, afnemend en krimpend naar zuid in de namiddag.

Zaterdag is het grijs met soms lage wolken. Op de meeste plaatsen zou het droog blijven, maar lokaal is wat lichte neerslag mogelijk, die dan in de Ardennen winters kan worden. De maxima liggen tussen 1 en 4 graden, bij een goed voelbare wind uit noordnoordoost.

Zondag wordt het koud met maxima rond het vriespunt in het centrum. Eerst is het nog gedeeltelijk bewolkt, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. ‘s Nachts kan het overal gaan vriezen.

Maandag blijft het koud en meestal droog. Een winters buitje is niet uitgesloten. Het lijkt wel vaak bewolkt te zullen zijn. Maxima rond 0 graden in het centrum.