© LD

Willen we dan dat zowat elk beroep erkend wordt als zwaar beroep?

Bij het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar tot eerst 66 jaar in 2025 en vervolgens tot 67 jaar vanaf 2030, werd afgesproken dat er uitzonderingen kunnen gemaakt worden voor mensen met een zwaar beroep. Zij kunnen eerder met pensioen zonder dat hun pensioenuitkering vermindert. Maar wat is een zwaar beroep? Vroeger was er een lijst met zware beroepen. Die bestaat niet meer. Voortaan wil men met criteria werken om te kunnen uitmaken of iemand al dan niet een zwaar beroep heeft.

Eric Donckier

De regering wil dat werkgevers- en werknemersorganisaties daarover een akkoord sluiten, voor de zomer. Omdat de gesprekken niet opschieten, hebben de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB gisteren in het Nationaal Pensioencomité een gezamenlijk voorstel op tafel gelegd om zware beroepen te definiëren.

Het uitgangspunt bestaat uit vier criteria waarover werkgevers en vakbonden het eerder eens geraakten: arbeidsomstandigheden, werkorganisatie, veiligheid en emotionele belasting. Alleen gaan de vakbonden nog een stukje verder. Ze delen de vier criteria op in 22 subcriteria en die subcriteria nog eens verder op in bijna honderd deelcriteria. De afwijzende reactie van de werkgeversorganisaties was perfect voorspelbaar, want op deze manier valt iedereen onder de definitie zwaar beroep.

Vraagt men de mensen of ze een zwaar beroep hebben, dan is de kans groot dat ze daar volmondig “ja” op antwoorden. Omdat ze als bouwvakker in weer en wind moeten werken. Omdat ze als loketbediende uitgescholden worden. Omdat ze als commercieel medewerker ook op zaterdagen moeten werken. Omdat ze als verpleegster in wisselende ploegen moeten werken. Omdat ze als brandweerman soms grote gevaren moeten trotseren. Omdat ze als vrachtwagenbestuurder alsmaar zenuwachtiger worden in alsmaar langere files. Omdat ministers nooit meer voor iedereen goed kunnen doen. Zo kunnen we nog uren doorgaan.

Ons niet gelaten. Iedereen mag van zichzelf vinden dat hij of zij een zwaar beroep heeft. Van ons mag elk beroep erkend worden als zwaar beroep. Maar denken dat dit kan zonder lagere pensioenuitkeringen, is een illusie. Omdat we met steeds meer mensen zijn die met pensioen gaan en we gemiddeld gesproken ook nog eens langer leven. Er is dus veel geld nodig, geld dat er nu al amper is. Dat verklaart onze lage pensioenuitkeringen. We hebben dus de keuze. Of we werken met zijn allen langer en maken uitzonderingen voor de echt zware beroepen zodat we nog allemaal een plusminus fatsoenlijk pensioen krijgen. Of we hebben allemaal een zwaar beroep, houden vroeger op met werken en krijgen minder pensioen. Wat kiest u?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer