Op vraag van de familie Wauters zelf: Grote prijs Jan Wauters wordt Grote prijs Martine Tanghe

De Grote prijs Jan Wauters zal vanaf nu de Grote prijs Martine Tanghe heten. Een eerbetoon voor het in juli overleden iconische Journaal-anker. Dat maakte Sven de Leijer bekend in ‘Vrede op aarde’.

(eadp)

“Martine is erin geslaagd een breed publiek aan te spreken en nieuws helder, begrijpelijk en laagdrempelig over te brengen Slechts één nieuwsanker heeft zo weinig woorden nodig om alles te kunnen zeggen, en wel omdat Martine met haar ogen kan spreken. Kijkers kunnen de ziel van Martine lezen, vanuit het diepste van haar ogen. In alle jaren van de Grote Prijs Jan Wauters was Martine telkens de ontegensprekelijke toetssteen. Eindelijk wint Martine...”

Dat staat in de lofrede aan Martine Tanghe, toen ze bij haar pensioen in 2020 de Grote Prijs Jan Wauters mocht ontvangen. Ze sloot aan in een rij VRT-journalisten dat zich eerder al laureaat mocht noemen. Zoals Annelies Beck, Peter Vandenbempt en Charlotte Crul.

LEES OOK. Vaarwel Martine, goodbye Sinéad, arrivederci Silvio: van deze lokale en internationale iconen namen we in 2023 afscheid

Nu krijgt de prijs haar naam. Op vraag van de familie van Jan Wauters, met de goedkeuring van diens weduwe, wordt voortaan de Grote Prijs Martine Tanghe uitgereikt. Dat maakte Sven de Leijer maandagavond bekend in Vrede op aarde. Daar zat een geëmotioneerde Wim De Vilder, die in juli 2023 Het journaal presenteerde waarin haar dood bekendgemaakt werd. Ze overleed aan de gevolgen van kanker.

Huilende Merckx

Tanghe zat vaak uren te schaven aan teksten, en werd de belichaming van het Nederlands in Vlaanderen genoemd. In die zin lijkt ze op sportverslaggever Jan Wauters, die een van de grootste taalvirtuozen was. 35 jaar lang werkte hij voor de VRT. Hij bracht verslag uit bij wereldkampioenschappen voetbal, maar vooral zijn interview met een huilende Eddy Merckx blijft bij. In 1969 werd hij in de leiderstrui in de Giro betrapt op doping, hij kon amper een woord uitbrengen, behalve “Ik weet niets, helemaal niets meer”.

Sportjournalist Jan Wauters overleed in 2010 op 71-jarige leeftijd.© Archief Het Nieuwsblad

LEES OOK. Portret van ‘het überanker’ Martine Tanghe (67): “Ze had nog zo veel honger om voort te leven. Verbetenheid om verder te leven”

Wauters stierf in 2010 na een hartstilstand, een jaar later werd hij vereeuwigd in de Grote Prijs Jan Wauters. Die wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER