Kogel is door de kerk: eerste vloggende pastoor krijgt nieuwe thuishaven

© emd

De eerste vloggende pastoor van België Andy Penne komt begin september naar de parochies Holsbeek, Kortrijk-Dutsel, Nieuwrode en Sint-Pieters-Rode. “Ik heb gehoord dat daar het kasteel van de Rode Ridder gesitueerd is.”

emd

LEES OOK: Facebook ontploft: geliefde pastoor neemt ‘gedwongen’ afscheid

Zes jaar geleden kwam Andy Penne naar Galmaarden, na twintig jaar werkzaam te zijn geweest in Nederland. Pastoor Penne staat bekend als iemand die de moderne communicatiemiddelen aanwendt om de ‘Blijde Boodschap’ te verkondigen. Hij werd de eerste vloggende pastoor van België en verwelkomde zelfs Pokémonjagers in de kerk.

Hij wordt nu benoemd als pastoor in de parochies Holsbeek, Kortrijk-Dutsel, Nieuwrode en Sint-Pieters-Rode. “De bisschop heeft het mij gevraagd en ik heb toegezegd”, zegt pastoor Andy Penne. “Er is een groot tekort aan priesters en die moeten nu over het bisdom worden verdeeld. Begin september neem ik afscheid van Galmaarden en Bever.”

Kasteel van de Rode Ridder

Het bezorgde pastoor Penne wel enkele slapeloze nachten. “Loslaten, doet altijd pijn”, zegt hij. “Ik ben in Galmaarden en Bever altijd graag pastoor geweest en ik weet dat mijn vertrek veel mensen pijn doet. Facebook is hier ontploft, toen het nieuws bekendgemaakt werd en sommigen hebben zelfs de bisschop aangeschreven. Je bent er als pastoor natuurlijk op de scharniermomenten van hun leven: dopen, trouwen, de sacramenten toedienen en begraven. Het is normaal dat mensen zich hechten.”

De opvolger van Andy Penne wordt pastoor Kris Meskens die nu met Galmaarden, Tollembeek en Bever tien parochies onder zijn hoede krijgt. “Ik ken niemand in mijn nieuwe parochies, maar dat was ook het geval toen ik naar Galmaarden kwam. Ik zal nu vooral veel mensen ontmoeten en luisteren en later mijn kerkbeleid uitzetten. Ik ben voorlopig nog maar één keer in de kerk van Holsbeek geweest en er is wel nog wat werk aan de pastorie. Ik heb ook gehoord dat het kasteel van de Rode Ridder in mijn nieuw gebied ligt.”

Penne houdt wel mooie herinneringen aan zijn parochies over. “Ik woonde niet alleen dichtbij mijn ouders, maar heb hier met schitterende groepen kunnen samenwerken en mensen begeesterd. Ik denk dat ik voor een stuk het gelaat van mijn parochies heb veranderd, alleen al door de actie met de Mariabeelden die nu overal in het straatbeeld hangen. Ik hoop dat ik voor de mensen iets heb betekend en hun geloof heb kunnen verdiepen. Maar nu moeten ze verder. Al kunnen de mensen mij via mijn website, Facebook, Twitter en vlogs nog altijd volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen