Dina en de jury van ‘Huis gemaakt’.© vtm

Finale ‘Huis gemaakt’: wie van de drie koppels wint dinsdag een woning?

Antwerpen, Aalst, Hasselt -

Alles of niks. Wie wint een gemeubeld huis van enkele honderdduizenden euro’s? Een van de drie koppels in Huis gemaakt mag dinsdagavond juichen. Wij blikken vooruit.

Tom Vets

Er waren al de punten van de jury. Bart Appeltans, Cerina Marchetta en Béa Vandendael kozen met een klein verschil voor Bavo en Kayleigh in Hasselt. Maar ook het publiek stemt nog, net als een groep van 25 makelaars én 50 potentiële kopers. Wij wikken en wegen de drie projecten.

Ana en Enis (Antwerpen)

Toen de jury de badkamer van het Portugees-Bosnische koppel inspecteerde, waren er veel mankementen. Zo werkte de verlichting maar deels. Cerina gebruikte het woord “onrespectvol”, en dat schoot bij Enis in het verkeerde keelgat. De uitspraak werd vergeven, maar niet vergeten. “Niemand beseft wat we hier doen en meemaken.” Zo tilde het duo onder meer een loodzwaar bad naar de eerste verdieping. Haast onmogelijk en gevaarlijk.

(Lees verder onder de foto)

Ana en Enis in hun verbouwde keuken.© VTM

Het koppel ging fysiek tot het uiterste. Tijdens het leggen van de visgraatvloer werd Enis niet goed. Op doktersadvies moest hij platte rust nemen. Ook Ana is sinds het einde van de verbouwingen, twee maanden geleden, constant ziek. (Lees verder onder de foto)

Ana en Enis in hun slaapkamer.© VTM

Hun benedenverdieping met keuken en woongedeelte werd er eentje uit de boekjes in wit, geel en groen. Maar hun slaapkamer met blauw en grijs werd minder geapprecieerd. “Het voelt schools aan, braaf. Er is geen wow-gevoel.” Niet iedereen was fan van de inrichting. Een vijfliterfles waarop een lamp werd gemonteerd, houten kaders die kriskras op de muur hingen… Cerina vond het goedkoop knutselwerk. (Lees verder onder de foto)

Enis en Ana in een verbouwde kinderkamer.© vtm

Bavo en Kayleigh (Hasselt)

Hij gaf zijn voetbalcarrière op voor Huis gemaakt, Kayleigh ondervond dat opvoedster zijn in een leefgroep amper combineerbaar was met de verbouwingen. Onlangs ontdekten ze een kind te verwachten, winnen is dus een must. Het koppel kreeg het hard te verduren op sociale media. En ook de jurycommentaren waren pittig. (Lees verder onder de foto)

Bavo en Kayleigh in hun slaapkamer in Ibiza-stijl.© VTM

In het begin leverden ze een scheef opgehangen tv-meubel en slecht gevoegde muren af. De schuine wanden in het pand bleken een voortdurende nachtmerrie. Hasselt was de enige locatie met een megatuin, waardoor er veel meer werk verricht moest worden. Omdat Kayleigh afwezig was, legde Bavo de 280 grasmatten in zijn eentje. (Lees verder onder de foto)

Bavo en Kayleigh in hun pas verbouwde keuken.© VTM

Op het einde werd wel een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Hun slaapkamer in Ibiza-stijl kreeg lovende kritieken. Met structuurverf verdoezelden ze netjes de oneffenheden in de bezette muren. Toen het duo een glazen douchewand van 150 kg de trap trachtte op te krijgen, barstte het glas in duizend stukken. Scherven brengen geluk, aldus het gezegde. Gaat die vlieger ook op voor Hasselt? (Lees verder onder de foto)

Bavo en Kayleigh in hun woonkamer.© vtm

Anouk en Martin (Aalst)

Het koppel met een hart voor dieren. Voor hen voorlopig geen kinderen, wel twee katten, twee honden en een bende kippen. Het duo is ook verzot op fretten, in hun knusse huis in Aaigem zitten er drie in een heus frettenparadijs. (Lees verder onder de foto)

Anouk en Martin in hun woonkamer.© VTM

Op tv werd een vintage kast omgebouwd tot paleis voor de diertjes. Het kippenhok in de kleine tuin was megagroot. Té groot, aldus de jury, die de plastic bloemen aan de muur redelijk kitsch vond. Ze bouwden een onderhoudsvriendelijk huis. “We hebben veel diertjes en willen niet constant tijd moeten steken in het poetsen van ons huis.” (Lees verder onder de foto)

Anouk en Martin in hun verbouwde badkamer.© VTM

Voor hen geen moderne, strakke bedoening, maar pure vintage. Hun eerste pleisterwerk bleek vooral indrukbaar, wat niet de bedoeling is. Ook elders bleek de afwerking niet top. Al kon hun ombre-muur, waarbij de kleur op de muur halverwege overgaat in een andere kleur, jurylid Bart wel bekoren.

Anouk en Martin.© vtm

‘Huis gemaakt’, VTM, dinsdag om 20.35 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer