43-jarige man uit Brugge die al 5 jaar in Cambodjaanse cel zit, stelt Belgische Staat in gebreke: "Het is daar de hel"

Een 43-jarige man uit Brugge, die al 5 jaar in Cambodja in de gevangenis zit voor drugssmokkel, heeft de Belgische Staat in gebreke gesteld. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt minister van Justitie Van Tigchelt aan onze redactie. "Ik begrijp dat elke dag in zo'n cel een eeuwigheid duurt voor hem."

5 jaar zit Tanguy Taller uit Brugge intussen al in de cel in Cambodja. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor drugssmokkel, maar houdt zelf zijn onschuld staande. Zijn straf was grotendeels gebaseerd op de verklaring van een andere Belg, die intussen overleden is én die zijn verklaring voor zijn dood ook gewijzigd zou hebben. 

Op sociale media ijveren familie en vrienden al een hele tijd voor zijn vrijlating: 

Via een gsm die Taller kan "huren" van een cipier daar kan hij wekelijks met zijn advocaat Bert Vanmechelen bellen. "Het is een schrijnend verhaal", zegt die aan VRT NWS. "De man zit intussen bijna 1.700 dagen in de cel. Hij zit in een blok samen met 400 gevangenen. Er zijn de hoge temperaturen, de elektriciteit valt daar regelmatig uit, hij is al verschillende keren fysiek aangevallen. Er is daar iemand met tuberculose, die voortdurend bloed ophoest, iemand met schurft, iemand met hiv, iemand met hepatitis. De detentieomstandigheden zijn gruwelijk, het is daar de hel. Dat hakt sowieso in op iemand zijn gezondheid. Andere buitenlandse gevangenen zijn vaak binnen het jaar weg, waarom kan dat bij hem niet?"

Hij zit in een blok samen met 400 gevangenen. Er is daar iemand met tuberculose, die voortdurend bloed ophoest, iemand met schurft, iemand met hiv, iemand met hepatitis

Advocaat Bert Vanmechelen

Om de druk hoog te houden, stelde Vanmechelen de Belgische Staat midden december in gebreke. "We vragen aan de Belgische overheid om hem perspectief te geven. Momenteel voelt het alsof hij een middenvinger krijgt." Op 20 december kwam er ook een reactie van ons land, maar die was "vaag" volgens Vanmechelen. 

"Ze doen te weinig voor een staatsburger in nood", vindt ook Yves Rasquin, stiefvader van Taller. "Het is de enige optie die ons nog rest. Het leek lang niet uitzichtloos, zolang de rechtszaak bezig was. Maar nu die hoop ontnomen is, en levenslang daar levenslang is, is de moed hem in de schoenen gezonken. Ook voor zijn mama is het heel moeilijk. Het wordt onhoudbaar."

Minister van Justitie: "Net voor Nieuwjaar nog een brief geschreven naar Cambodja"

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt pareert de kritiek dat hij - en ons land - niet genoeg zou doen om Taller terug naar België te krijgen. "We laten landgenoten niet in de steek, ook hem niet. We houden de diplomatieke druk hoog, en anderzijds proberen we om een overbrengingsverdrag te sluiten met Cambodja. Dat is de enige juridische actie die ik kan ondernemen om hem hier te krijgen. Het kan natuurlijk dat Cambodja hem gratie of strafvermindering verleent, maar dat ligt in hun handen."

Ik begrijp dat elke dag in zo'n cel een eeuwigheid duurt voor hem. Dus ik begrijp dat het lang lijkt te duren, maar het is echt niet zo dat het allemaal aan de Belgische zijde ligt

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt

En om zo'n verdrag te sluiten, moet je met twee zijn, benadrukt Van Tigchelt. "Net voor Nieuwjaar heb ik nog een brief geschreven naar Cambodja, om er spoed achter te zetten. Want ik begrijp dat elke dag in zo'n cel een eeuwigheid duurt voor hem. Dus ik begrijp dat het lang lijkt te duren, maar het is echt niet zo dat het allemaal aan de Belgische zijde ligt. Momenteel hebben we nog geen go van de Cambodjaanse autoriteiten, maar ik zal dat blijven proberen."

Volgens Vanmechelen kan zo'n overbrengingsverdrag wel even duren. "Wij denken dat er in de tussentijd een soort van gentlemen's agreement nodig is."

Meest gelezen