Tanguy Taller heeft de Belgische Staat in gebreke gesteld.

“Ik zit hier al vijf jaar opgesloten en heb niets misdaan”: Vlaming in Cambodjaanse cel stelt Belgische staat in gebreke

Bruggeling Tanguy Taller (43), die al meer dan vijf jaar voor drugs vastzit in een Cambodjaanse cel, heeft de Belgische staat in gebreke gesteld. Hij zit opgesloten tussen gedetineerden met tuberculose, schurft en HIV, en hoopt eindelijk geholpen te worden door onze autoriteiten.

Marc Klifman

“Ik zit hier nu al 1.600 dagen opgesloten, terwijl ik helemaal níéts heb misdaan. Ik probeerde vooral te overleven, van dag tot dag. Maar nu begint het ondraaglijk te worden.” Dat zei Bruggeling Tanguy Taller (43) bijna exact een jaar geleden in een gesprek met het Nieuwsblad. Vanuit zijn cel kon hij telefonisch contact met ons leggen en beschreef hij de erbarmelijke omstandigheden waarin hij zat opgesloten in een Cambodjaanse cel in hoofdstad Phnom Penh. “Ik heb al last gehad van hartkloppingen en duizeligheid. Maar los daarvan is de uitzichtloosheid het zwaarste. Het voelt alsof ik hier al vijftien, twintig jaar zit.”

Tanguy Taller werd in 2018 in Cambodja veroordeeld tot levenslange opsluiting omdat hij door een andere Vlaming, David Catry (36), werd aangeduid als opdrachtgever van de smokkel van één kilo cocaïne van Brazilië naar Cambodja. Catry trok die verklaring nochtans in en stelde dat hij gelogen had, terwijl Tanguy Taller al vanaf dag één zijn onschuld uitschreeuwt. Toch werd Taller na tal van procedures opnieuw veroordeeld tot levenslang.

(Lees verder onder de foto)

De ouders van Tanguy Taller zijn radeloos door de uitzichtloze situatie.© Simon Mouton

Zijn ouders, Linda Opsomer (68) en Yves Rasquin (65), roepen vanuit Brugge al jaren op aan de overheid om in te grijpen. Maar telkens botsen ze naar eigen zeggen op een muur. “In Cambodja zijn we uitgepraat”, zegt Yves vandaag. “Justitie stelt daar niet veel voor. Men wil ginder hun fout niet toegeven en ze ontkennen het licht van de zon. In ons land zijn we op bezoek mogen gaan bij de directeur-generaal van Buitenlandse Zaken. We zijn goed ontvangen, maar ze vallen altijd op hetzelfde terug. Er is geen bilateraal akkoord tussen België en Cambodja, dus ze kunnen niets voor hem doen. Maar wij begrijpen dat niet. In Cambodja begrijpen ze niet eens dat Tanguy daar nog steeds vastzit. Waarom kan er geen uitzondering voor hem gemaakt worden? Het zou alleen maar een humanitaire daad zijn om hem uit de penarie te helpen daar. Bij Olivier Vandecasteele lukte dat toch ook.”

Tanguy Taller zelf is radeloos in de gevangenis. Deze maand brengt ook televisiemaker Luk Alloo het dossier in de aandacht. Hij ging de Bruggeling meer dan een jaar geleden opzoeken in zijn cel. Maar Tanguy zelf wil ook niet bij de pakken blijven neerzitten. Hij heeft een vrouw en dochtertje en wil koste wat kost terug naar België komen. Hij legde contacten met strafpleiter Bert Vanmechelen, met wie hij ook wekelijks communiceert vanuit zijn cel. Samen hebben ze stappen ondernomen door op 11 december de Belgische Staat formeel in gebreke te stellen. “Voor Tanguy is het een horrorsituatie daar”, zegt advocaat Vanmechelen. “Vooral omdat de detentieomstandigheden zo schrijnend zijn. In de gevangenis leeft hij tussen mensen met tuberculose, schurft, hepatitis en HIV. Ik moet je daar geen tekening bij maken hoe mensonwaardig dat is.”

(Lees verder onder de foto)

Tanguy Taller zit al meer dan vijf jaar opgesloten in Cambodja.

De Belgische overheid reageerde niet veel later op de ingebrekestelling. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) begrijpt de moeilijke situatie van Tanguy Taller en zegt dat zijn dossier hoog op de diplomatieke agenda staat. “We laten onze landgenoten niet in de steek”, stelt hij. “Ik heb onlangs nog een brief gestuurd naar mijn collega in Cambodja met de vraag om een overbrengingsakkoord af te sluiten. Het is niet de eerste keer dat we die vraag stellen. Zo’n verdrag is het enige concrete actiemiddel dat ik als minister van Justitie heb. Als dat er is, kan het snel gaan. Tanguy Taller is in Cambodja definitief veroordeeld, dat kan ik niet ongedaan maken.”

Voor de ouders en advocaat van Taller is dat antwoord weinig bevredigend. “Wij vragen gewoon dat er een uitzondering wordt gemaakt voor Tanguy. Hij heeft zijn symbolische straf in Cambodja meer dan lang genoeg uitgezeten”, zeggen de ouders.

Ook advocaat Bert Vanmechelen is die mening toegedaan. “Zo’n overbrengingsverdag kan nog lang duren. Wij denken dat er in de tussentijd een soort van gentlemen’s agreement nodig is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer