Justitie

Vlaming die al vijf jaar vastzit in Cambodjaanse cel, stelt Belgische staat in gebreke

Tanguy Taller heeft de Belgische staat in gebreke gesteld.© rr

De Bruggeling Tanguy Taller (43) zit al vijf jaar in de cel in Cambodja. Hij heeft er levenslang gekregen voor drugssmokkel. Nu heeft hij de Belgische staat in gebreke gesteld.

Marc Klifman

Tanguy Taller werd in 2018 in Cambodja veroordeeld tot levenslange opsluiting nadat hij door een andere Vlaming, David Catry (36), aangeduid werd als de opdrachtgever voor de smokkel van een kilogram cocaïne van Brazilië naar Cambodja. Later trok Catry zijn verklaring in en bekende hij dat hij gelogen had. Toch werd Taller na tal van procedures opnieuw tot levenslang veroordeeld.

“Ik zit hier nu al 1.600 dagen opgesloten, terwijl ik helemaal níéts misdaan heb. Ik probeerde vooral te overleven, van dag tot dag. Maar nu begint het ondraaglijk te worden”, zei de Bruggeling bijna een jaar geleden in een gesprek met het Nieuwsblad.

Zijn ouders, Linda Opsomer (68) en Yves Rasquin (65), vragen de Belgische overheid al jaren om in te grijpen. Maar telkens botsen ze naar eigen zeggen op een muur. “Het zou alleen maar een humanitaire daad zijn om hem uit de penarie te helpen”, zegt Rasquin. “Bij Olivier Vandecasteele lukte dat toch ook?”

Taller wil het koste wat het kost ­terug naar België komen. Hij heeft een vrouw en een dochtertje. Hij legde contacten met strafpleiter Bert Vanmechelen, met wie hij ook wekelijks communiceert vanuit zijn cel. Samen hebben ze stappen ondernomen door op 11 december de Belgische staat formeel in ­gebreke te stellen. “Voor Tanguy is de situatie daar pure horror”, zegt Vanmechelen. “Vooral omdat de detentieomstandigheden er zo schrijnend zijn. In de gevangenis leeft hij tussen mensen met tuberculose, schurft, hepatitis en hiv. Ik moet daar geen tekening bij maken hoe mensonwaardig dat is.”

Diplomatieke agenda

De Belgische overheid reageerde al op de ingebrekestelling. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) begrijpt de moeilijke situatie van Tanguy Taller en zegt dat zijn dossier hoog op de diplomatieke agenda staat. “We laten onze landgenoten niet in de steek”, stelt hij. “Ik heb onlangs nog een brief gestuurd naar mijn collega in Cambodja met de vraag om een overbrengingsakkoord te sluiten. Het is niet de eerste keer dat we die vraag stellen. Zo’n verdrag is het enige concrete actiemiddel dat ik als minister van Justitie heb. Als dat er is, kan het snel gaan. Taller is in Cambodja definitief veroordeeld, dat kan ik niet ongedaan maken.”

Voor de ouders en de advocaat van Taller is dat antwoord weinig bevredigend. “Wij vragen gewoon dat er een uitzondering wordt ­gemaakt voor Tanguy. Hij heeft zijn symbolische straf in Cambodja meer dan lang genoeg uitgezeten”, zeggen de ouders.

Ook Vanmechelen is die mening toegedaan. “Zo’n overbrengingsverdrag kan nog lang duren. Wij denken dat er in de tussentijd een soort van gentlemen’s agreement nodig is.”