Direct naar artikelinhoud
PodcastMomentopnames

▶ ‘Ik wou mijn kind niet in een instelling, maar het ging niet meer’: beluister nu alle afleveringen van ‘Momentopnames’

Voor de reeks ‘Momentopnames’ gaf podcastmaker Jeroen Franssens zijn opnametoestel aan gewone mensen op een bijzonder moment in hun leven.Beeld Eva Beeusaert

Gewone mensen op een bijzonder moment in hun leven: voor de podcastreeks ‘Momentopnames’ kregen ze voor enkele weken een opnametoestel met zich mee. Stuk voor stuk registreerden ze zelf hun verhaal. Podcastmaker Jeroen Franssens goot het in afleveringen van telkens een twintigtal minuten. Beluister hier alle afleveringen.

Momentopnames, een podcast van De Morgen

Deze podcastreeks kwam tot stand mede dankzij de hulp van Ben Venesoen, VAF/Mediafonds en de Vlaamse Gemeenschap. Luister in de app van De Morgen, via Spotify of Apple Podcasts.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail naar podcasts@demorgen.be.

Presentatie en productie: Jeroen Franssen
Muziek: Ben Venesoen
Eindredactie: Dries Vermeulen, Sam Feys

1. ‘Ik wou mijn kind niet in een instelling zien, maar het ging niet meer’

Tijdens de lockdown staat Leen voor de verscheurende keuze. Haar zoon Kasper van 17, die de diagnose kernautisme kreeg, binnenhalen op haar kleine appartementje of hem niet meer mogen bezoeken in de instelling waar hij verblijft. Ze kiest voor de eerste optie. Samen met dochter Sam, die een berg deadlines heeft voor de hogeschool, doet ze haar uiterste best om het allemaal voor elkaar te krijgen.

Video wordt geladen...

2. ‘Telkens als ik ga slapen, denk ik eraan: ik moet weg’

De moeder van Anne had een mooi leven als kapster. Haar reputatie lokte klanten van heinde en verre om hun coiffures aan haar vakkundige handen toe te vertrouwen. Nu begint ze te vergeten. Meer en meer te vergeten. Scharen verdwijnen op mysterieuze wijze, de namen van haar laatste trouwe klanten blijven niet meer hangen. Samen met haar moeder gaat Anne op zoek naar een rusthuis. De laatste halte.

Video wordt geladen...

3. ‘Voor mij was drinken: niet meer willen voelen’

Sofie was lang een hardwerkende vrouw in de zorg en ook een toegewijde moeder van drie kinderen. Door wat tegenslagen, maar ook een ingebakken onrust, raakte ze meer en meer gehecht aan de roes van de alcohol. Misschien was de onrust het gevolg van het feit dat ze alles té goed wilde doen. Dat het nooit goed genoeg kon zijn.

Het ging van kwaad naar erger en Sofie werd een probleemdrinker. En wat stiekem gebeurde, werd zichtbaar, ook voor haar kinderen. Sofie zag geen andere optie meer dan zich te laten opnemen. In deze momentopname horen we een vrouw die, met veel volharding, er alles aan doet om terug de juiste weg te vinden.

Video wordt geladen...

4. Een ‘complex kind’, tot er meer aan de hand bleek

Voor Ayda was het kind zijn niet altijd evident. Ze had het lastig de wereld te begrijpen en omgekeerd kreeg ze door ‘de buitenwereld’ maar al te vaak de stempel ‘complex kind’ toebedeeld. Tot haar liefdevolle familie, een reeks dokters en therapeuten na de nodige ziekenhuisverblijven ontdekten dat er meer aan de hand was.

Ayda is nu 15. Dapper zoekt en vindt ze meer en meer haar weg in deze soms ingewikkelde wereld.

Video wordt geladen...

5. ‘We zijn acht dagen voor het einde van de maand en ik heb nog exact 12,32 euro’

Door omstandigheden kwam Sigrid er alleen voor te staan, twee kinderen onder haar vleugels. Haar werk als onthaalouder bracht niet genoeg geld binnen. Sigrid kwam pijlsnel in kansarmoede terecht. Ze zocht gedreven naar oplossingen, maar dat was allesbehalve simpel. Zonder diploma kwam ze enkel in aanmerking voor de laagste jobs.

De momentopnames van en met Sigrid gebeurden in putje winter. De jonge, alleenstaande moeder doet er alles aan om haar nieuwe studies te combineren met haar liefdevolle kroost.

Video wordt geladen...

6. ‘Zijn wij die domme Belgen geweest die erin trapten?’

Froya en haar tweede man Mark hadden een bloeiende koffiebar in Antwerpen, gekend tot in de wijde omtrek. Als fervente bergliefhebbers ontdekte het koppel, ergens diep in Franse Alpen een plek waar ze spontaan verliefd op werden. En daar, helemaal weg van elke beschaving, stond zowaar een bergwand te koop. Moe van de stadsdrukte beslisten ze een volledige bergwand op te kopen en meteen de veilige haven van de koffiebar los te laten.

De droom en het doel is om de oude ruïne die er nog staat, om te bouwen tot een permanente woonst. Van de enorme lap grond willen ze een natuurcamping maken. De eerste boekingen van kampeerders zijn al binnen, ook al hebben ze nog tonnen werk voor de boeg.

Video wordt geladen...