Ana Ofelia Murguía, de stem van Mamá Coco, is overleden op haar 90e

De Mexicaanse actrice Ana Ofelia Murguía is overleden. Ze is vooral bekend als de stem van Mamá Coco uit de bekroonde Pixar-animatiefilm "Coco". De actrice is 90 jaar geworden. 

Ana Ofelia Murguía werd geboren in 1933 en had een carrière van meer dan 40 jaar. Ze was te zien in het theater, op televisie en in films. Ze werd meermaals bekroond met een Ariel Award, de Mexicaanse tegenhanger van de Oscars. 

Haar stem is vooral bekend uit de Pixar-film "Coco". Daarin leent ze haar stem aan overgrootmoeder Mamá Coco die aan dementie lijdt. De film gaat onder meer over het Mexicaanse feest "Dag van de doden" en is een ode aan de Mexicaanse cultuur. De 12-jarige Miguel wil muzikant worden, hoewel muziek taboe is in zijn familie sinds een van zijn voorvaders (die muzikant was) zijn gezin in de steek gelaten heeft. 

Ana Ofelia Murguía is onder meer te horen in een van de meest ontroerende scènes van de film waarin Miguel samen met haar "Remember me" zingt. 

"Coco" won in 2018 twee Oscars, die voor beste animatiefilm en die voor beste originele song ("Remember me"). 

Het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten en Literatuur noemt de carrière van Ana Ofelia Murguía "van vitaal belang voor de podiumkunsten van Mexico".

Meest gelezen