Archiefbeeld.© Peter Vandenplas

Regen

Ninove zet zich schrap voor wateroverlast: “Water staat al in de tuinen”

Door de zware regenval kan er in Vlaanderen en Brussel lokaal wateroverlast zijn, vooral rond het Dender- en Bovenscheldebekken. In Ninove worden alvast zandzakjes uitgedeeld. “Het jaar 2010 staat in ons geheugen gegrift.”

Amber Janssens

In Vlaanderen en Brussel voorspelt het KMI dinsdag 20 tot 25 liter regen per vierkante meter in 24 uur tijd. Vooral in Oost-Vlaanderen, rond het Dender- en Bovenscheldebekken, worden problemen verwacht. Concreet gaat het om regio’s als Oudenaarde, Erpe-Mere, Aalst en Ninove, maar ook Merchtem en Essene in Vlaams-Brabant lopen gevaar. Rond de Leie zijn prewaakdrempels overschreden.

In Ninove staat het water nu al erg hoog. “We zien de Dender gevoelig stijgen en er is veel stroming”, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). “Op dit moment is het alarmpeil nog niet bereikt, maar de laatste drie uur is de Dender wel al 20 centimeter gestegen.” In deelgemeente Pollare is de alarmdrempel net overschreden, meldt Waterinfo.

De stad bereidt zich voor op het ergste. “Als de regenval gespreid wordt over 48 uur, kunnen we het nog beheersen”, zegt De Jonge. “Maar bij zware regenbuien met een hoge intensiteit zullen we problemen krijgen. In deelgemeenten als Aspelare, Pollare en Neigem staan er nu al tuinen onder water.”

600 zandzakjes

De technische dienst van Ninove heeft daarom zo’n 600 zandzakjes opgevuld, die burgers kunnen ophalen aan het stadsmagazijn. Op cruciale plekken worden de zakjes ook uitgedeeld. Verder staat de Oude Kaaibrug open, zodat de techniek van de brug niet beschadigd raakt door het water. Ook de krooshekken tussen de beken zijn vrijgemaakt van bladeren en takken om een goede doorstroming te garanderen.

“We houden ons hart vast”, zegt De Jonge, “want als de Dender zou overstromen, worden honderden gezinnen getroffen. In 2010 is de Denderkaai al eens overstroomd en toen liep het water zelfs een woonwijk binnen. Dat jaar staat in ons geheugen gegrift. Tegen zo’n natuurgeweld ben je niet opgewassen.”

Ook in West-Vlaanderen waarschuwt het KMI dat de neerslag in de gaten moet worden gehouden, vooral rond het IJzerbekken.

Noodnummer geactiveerd

Hoewel het in Vlaanderen stevig zal regenen, wordt de meeste neerslag in het zuidoosten van het land verwacht. Voor de provincie Luxemburg geldt zelfs code oranje. Het KMI verwacht daar neerslaghoeveelheden van 70 tot lokaal meer dan 130 liter per vierkante meter in 96 uur tijd.

Naast de overvloedige regen blijft ook de wind hevig waaien vanuit het zuidwesten. Dinsdagavond zijn er windstoten tussen 60 en 80 kilometer per uur mogelijk aan de zee, woensdag zelfs tot 95 kilometer per uur. Vanwege het risico op storm- of wateroverlast, activeerde FOD Binnenlandse Zaken het noodnummer 1722.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer