Het hele team dat Hollandse oliebollen met en zonder rozijnen maakt, bakt en verkoopt.© nma

105 kg bloem en een hele oudejaarsdag lang werk: Lommels gezin bakt Hollandse oliebollen voor het goede doel

Lommel -

Naar Nederlandse traditie begon Marieke van Halderen 22 jaar geleden in Lommel met een oliebollenverkoop op oudejaarsavond. Ook dit jaar was het gezin op 31 december weer vroeg in de weer. “We hebben 105 kilogram bloem omgetoverd tot oliebollen.”

Nele Mannaerts

Zondagochtend, op oudejaarsdag, was het gezin van Marieke al vroeg in de weer. Samen met haar man Jos en haar dochters Anne en Veerle bakte ze een hele hoop oliebollen om die vervolgens te verkopen voor het goede doel, intussen een traditie binnen het gezin. “Op 31 december is het in Nederland traditie om ’s avonds oliebollen te eten”, vertelt Marieke. “We zijn hier in 2002 in Lommel ooit voor de grap begonnen met het verkopen van oliebollen. Toen hebben we meteen 125 stuks verkocht.”

Vanaf dan herhaalde het gezin hun actie elk jaar. “En elk jaar verkochten we meer oliebollen”, zegt Marieke. “In 2009 zijn we gestopt omdat we tijdens de jaarwisseling eens iets anders wilden doen. Maar drie jaar geleden, in 2021, vroegen onze dochters om onze actie weer nieuw leven in te blazen. Zo bakken we weer elk jaar oliebollen voor een goed doel dat we samen met ons gezin uitkiezen. Ondertussen doen we dit al voor de tiende keer, een jubileumjaar dus. We kiezen bij voorkeur een goed doel van, voor of door Lommelaren. Dit jaar kozen we voor Petite Flamme, een actie van de familie Hendriks-Janssen uit Lommel voor schoolkinderen in Kinshasa.”

Hoeveel Hollandse oliebollen ze verkopen, daar hebben ze geen idee van. “We hebben 105 kilogram bloem om deeg mee te maken”, lacht Marieke. “We maken ze helemaal zelf. Er zijn er met en zonder rozijnen. Zonder onze familie en vrienden, die ons elk jaar trouw komen helpen, is dit alles niet mogelijk.”

© nma

© nma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer