Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Provinciaal rampenplan afgekondigd in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant door overvloedige regen

Ninove.Beeld BELGA

Na Oost-Vlaanderen is ook in Vlaams-Brabant de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd door de wateroverlast na de overvloedige regen. Vooral in Wallonië wordt de komende dagen nog meer regen verwacht, maar ook in Vlaanderen waarschuwt het KMI met code geel.

“Sowieso gaan er waterlopen buiten hun oevers treden, maar het is niet uitgesloten dat er ook huizen onder water zullen komen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij, die waarschuwt voor lokale overstromingen. “De wachtbekkens zijn aan het vullen, zandzakjes worden uitgedeeld. Woensdag zou het opnieuw gaan regenen. Als dat evenveel is, kan dat problemen opleveren op sommige plaatsen”.

“Die problemen situeren zich voorlopig in Oost-Vlaanderen, maar het is in heel Vlaanderen uitkijken, want de grond is overal verzadigd na de regenval van de voorbije dagen.” In de Vlaamse Ardennen waren rond 17 uur al meer dan honderd oproepen binnengelopen bij de brandweer. Op verschillende plaatsen heeft het water van de Leie en de Dender de alarmdrempel overschreden. “Momenteel zijn verschillende alarmpeilen overschreden. Dit betekent dat op diverse plaatsen in de Vlaamse Ardennen waterlopen buiten hun oevers treden”, aldus Jonathan Jouret, woordvoerder van de brandweerzone Vlaamse Ardennen.

“Tot en met donderdag valt overvloedige regen via verschillende neerslagzones”, meldt waterinfo.be. “Sterke afvoer- en peilstijgingen worden verwacht met extra drempeloverschrijdingen. Alarmdrempeloverschrijdingen kunnen op meerdere plaatsen optreden met mogelijk dus (lokaal) kritieke overstromingen langs de waterwegen.”

Ninove.Beeld BELGA

Provinciaal rampenplan

Om 18.30 uur meldde Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter dat het provinciale rampenplan is afgekondigd. “Het KMI voorspelt ook morgen veel neerslag en ook de voorbije dagen viel er al veel neerslag, waardoor de waterpeilen hoog staan en de bodem verzadigd is. Bijkomende wateroverlast en kritieke overstromingen kunnen niet uitgesloten worden. Omdat de situatie een bovenlokale coördinatie vraagt en er bovenlokale afspraken nodig zijn om de nodige maatregelen te kunnen nemen en voorbereidingen te treffen in functie van de voorspellingen, is de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd”, zegt Van Cauter.

De veiligheidsdiensten, waterloopbeheerders en lokale besturen werken nauw samen en nemen de nodige (preventieve) maatregelen. De waterloopbeheerders nemen maximaal preventieve maatregelen om water af te voeren, zegt de gouverneur. Op het terrein worden pompen ingezet, extra dijken aangelegd, overstromingsgebieden waar mogelijk vergroot en huizen en infrastructuren met zandzakken beschermd.

Rond 20 uur dinsdagavond schakelde ook Vlaams-Brabant over naar het provinciale rampenplan.

Maarkedal.Beeld Foto Ronny De Coster

Lokaal rampenplan in Wichelen

In het Oost-Vlaamse Wichelen was dinsdagmiddag al de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd naar aanleiding van de wateroverlast rond de Molenbeek en de Roebeek. “Aan de Roebeek in deelgemeente Schellebelle zijn de pompen al in werking getreden”, zegt burgemeester Kenneth Taylor.

De Vlaamse Milieumaatschappij voorspelt door de zware regenval code rood voor het Dender- en Bovenscheldebekken, zegt de burgemeester. “Ik heb aangedrongen bij gouverneur Van Cauter om de hoogdebietpompen naar de Molenbeek te laten brengen ter hoogte van Ten Brugsken. De pompen zijn onderweg en er zal zo een debiet van 23.000 liter per minuut bereikt worden aan de Molenbeek. Zo kunnen we tijdens het laagwater van de Schelde zoveel mogelijk water wegpompen om zo buffercapaciteit voor vanavond te creëren.”

De brandweer zal in Wichelen woningen waar nodig voorzien van zandzakken. “Wij blijven de hele dag nauwlettend toezien op de situatie en het afkondigen van de gemeentelijke fase van het rampenplan zal ervoor zorgen dat wij ondersteund worden door de diensten van de hogere overheden die ons zullen voorzien van het nodige materiaal en de nodige manschappen”, stelt de burgemeester

OokdDe gemeenten Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem, die deel uitmaken van de politiezone Vlaamse Ardennen, hebben samen de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.

Drongen.Beeld DVEG

Code geel in Limburg en Vlaams-Brabant

Het KMI kondigde gisteren al code geel af voor heel Wallonië, en zelfs code oranje voor de provincie Luxemburg wegens de verwachte neerslaghoeveelheden. Vanmiddag schaalde het ook de provincies Limburg en Vlaams-Brabant in met code geel.

De waarschuwing geldt tussen 14 en 22 uur dinsdagnamiddag. “Op veel plaatsen ten zuiden van Samber en Maas en in het centrum van het land kunnen in 24 uur tijd de regenhoeveelheden oplopen tot meer dan 25 l/m²”, klinkt het.

Treinverkeer verstoord tussen Brussel en Halle

Door een overstroming nabij de treinsporen in Buizingen (deelgemeente van Halle in Vlaams-Brabant) is het treinverkeer dinsdagmiddag verstoord tussen Brussel en Halle. Het station van Buizingen is afgesloten en wordt niet bediend. Dat meldt de NMBS.

Er is zware wateroverlast aan de onderdoorgang van het station van Buizingen. “Daardoor wordt het station niet bediend”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. “De treinen rijden er wel voorzichtig door, maar kunnen er niet stoppen.” De brandweer is ter plaatse om het overtollige water weg te pompen. Hoe lang de problemen nog duren, is niet bekend. De NMBS raadt de reizigers die naar Buizingen of Halle moeten aan een bus te nemen van De Lijn. Het gaat om de bussen 810, 153 en 154.

Aan de voet van de Eikenberg in Maarkedal is de Maarkebeek uit haar oevers getreden.Beeld Foto Ronny De Coster

Overstromingen in Wallonië

De aanhoudende regen van de voorbije uren heeft in de provincie Henegouwen ook al voor overstromingen gezorgd in Doornik, Aat, Lessen, Leuze, Frasnes en Celles. De Waalse overheid waarschuwt intussen dat voor verschillende rivieren de alarmdrempel de komende uren zal worden overschreden. In Aat en Lessen zijn verschillende waterlopen in de Dendervallei buiten hun oevers getreden. Verschillende straten staan onder water. Voorlopig zijn daarbij nog geen gewonden gevallen. De brandweer waarschuwt wel dat de situatie de komende uren nog erger zal worden.

In Celles is naast overstromingen ook sprake van modderstromen. De gemeente heeft verschillende straten afgesloten en roept de bevolking op tot voorzichtigheid. De Waalse overheid waarschuwt dat de komende uren de alarmdrempel zal worden overschreden in de Zenne, zijrivier de Sennette en het kanaal Brussel-Charleroi. Voor de Sûre, de Chiers en de Haute Semois in de provincie Luxemburg zal dat in de loop van de nacht of woensdagochtend gebeuren. Voor de Vierre, ook in Luxemburg, wordt in de loop van woensdag de drempel bereikt.

Intense regenzone trekt over het land

Het is dinsdagmiddag meestal zwaarbewolkt met continue en soms intense regen. Vooral in het zuidoosten kan er overvloedig veel neerslag vallen, waarschuwt het KMI.

In de provincie Luxemburg geldt code oranje voor regen. Gedurende de totale regenepisode, van maandagavond tot donderdag, kan er in het zuiden van die provincie meer dan 100 liter per vierkante meter vallen.

Verder is het dinsdag zacht met maxima tot 13 graden in het westen van het land. Er staat een vrij krachtige zuidwestenwind. De rukwinden kunnen aan het einde van de dag oplopen tot 80 kilometer per uur.

Vanavond en vannacht worden er opnieuw buien verwacht vanaf het westen, vooral ten zuiden van Samber en Maas wordt veel regen voorspeld. De minima liggen tussen 5 en 9 graden. De wind blijft vrij krachtig waaien. Over het westen van het land worden rukwinden verwacht van 90 tot 100 km per uur.

Woensdag blijft het wisselvallig met regelmatig buien. De meeste neerslag wordt opnieuw verwacht in het zuiden van het land. In Vlaanderen zijn enkele korte opklaringen mogelijk. De maxima schommelen van 6 of 7 graden in de Ardennen tot 10 of 11 graden in het centrum en het westen van het land. De wind blijft vrij krachtig, met lokale rukwinden tot 80 of 90 km per uur.

Donderdag begint met veel bewolking en enkele lokale buien. In de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen droog met tijdelijk enkele opklaringen. Later in de namiddag wordt het weer bewolkt vanuit Frankrijk en gaat het opnieuw regenen over de westelijke landshelft.

Vrijdag is het bewolkt met nog kans op wat regen of enkele buien. Het wordt dan wat frisser met nog maxima tussen 4 en 8 graden.