Antwerps ziekenhuis dient klacht in tegen aanvallers van MUG-voertuig op oudjaarsnacht

Het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS, de fusie van ziekenhuisgroepen ZNA en GZA) dient klacht in tegen de daders van de aanval op een MUG-voertuig tijdens oudjaarsnacht. In Hoboken bestookten ze de wagen met vuilniszakken en vuurwerk. "Dit is onaanvaardbaar", zegt Willeke Dijkhoffz, CEO van de Antwerpse ziekenhuisgroep.

Op oudejaarsnacht werd de politie in Hoboken opgeroepen voor agressie tegen een MUG-wagen van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius. De hulpverleners waren - volgens de eerste informatie - onderweg naar een patiënt met een mogelijke hartstilstand. Enkele relschoppers bekogelden de wagen met vuurwerk en vuilniszakken. Na de tussenkomst van de politie kon het MUG-team de interventie verderzetten, maar de shift afwerken lukte niet meer. "Als een MUG uitrukt, is er sprake van levensgevaar", aldus Willeke Dijkhoffz, CEO van het toekomstige ZAS. "Op zo'n moment telt elke seconde."

"Zorgverleners bedreigen kan nooit"

De ziekenhuisgroep beslist nu om klacht in te dienen tegen onbekenden omdat de identiteit van de daders voorlopig nog niet bekend is. "We willen hiermee ook een signaal uitsturen dat agressie tegen hulpverleners echt niet door de beugel kan. De daders beseffen duidelijk niet dat het voertuig ook voor een dierbare of iemand uit hun omgeving kan uitgerukt zijn", zegt Dijkhoffz. "Het spreekt voor zich dat we klacht indienen voor het hinderen en beschadigen van een prioritair voertuig, en het bedreigen van zorgverleners."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt dat de politie alles zeer grondig onderzoekt om de daders te vatten. "Ik vertrouw erop dat het gerecht hen de zwaarste straf zal opleggen. Dit mag niet zonder gevolgen blijven." (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Strengere straffen op komst

Helaas is het incident in Antwerpen geen alleenstaand geval. In 2022 werden per week gemiddeld tien gevallen van geweld ten aanzien van ambulanciers en brandweermensen gerapporteerd. De regering kondigde eerder al aan dat daders zwaarder gestraft zullen worden. Die strengere straffen komen er als het Strafwetboek is gewijzigd. Dit jaar wordt dat voorgesteld in het parlement, daarna volgt een stemming en een publicatie in het Belgisch Staatsblad. Wie veroordeeld wordt voor slagen en verwondingen aan een zorgverlener met twee weken werkonbekwaamheid tot gevolg, riskeert een celstraf van drie tot vijf jaar. De huidige straf is twee maanden tot vier jaar.

Meest gelezen