Maarten Bosmans

Antwerpse acteur Maarten Bosmans verloor linkervoet: "Ik krijg een prothese met siliconen tenen"

Voor acteur Maarten Bosmans was 2023 een jaar om liever niet meer aan terug te denken. De Antwerpenaar moest in de zomer de helft van zijn linkervoet laten amputeren nadat hij een trombose had gekregen aan één teen. Bosmans kijkt hoopvol naar de toekomst: "In 2024 krijg ik een prothese, laat ons zeggen dat de siliconen tenen op komst zijn."

Bij de start van 2024 laten de regioredacties van VRT NWS enkele mensen die vorig jaar in het nieuws kwamen opnieuw aan het woord. Niet de grote, bekende namen, maar wel de mensen uit jouw buurt die even in het middelpunt van de belangstelling stonden. Hoe gaat het nu met hen en met welke verwachtingen beginnen ze aan het nieuwe jaar? 

De gezondheidsproblemen van Maarten Bosmans begonnen afgelopen zomer. Hij kreeg eerst een trombose of bloedprop aan één teen. Die teen moest dan verwijderd worden, maar toen liep Bosmans ook een infectie op aan het bot. Daardoor verloor de acteur, die deels in Antwerpen en deels in Tsjechië woont, de helft van zijn linkervoet. Bij Radio2 Middag in Antwerpen blikt hij terug op zijn "rampjaar".

Eén voordeel van mijn voetamputatie is dat mijn ecologische voetafdruk met de helft verminderd is

Acteur Maarten Bosmans

"Ik kom van ver, maar intussen kan ik wel alweer stappen", zegt Bosmans. "Ik wacht nu op aangepast schoeisel, waardoor ik geen krukken meer nodig zal hebben. Ik had gehoopt dat die schoen al onder de kerstboom zou liggen, maar het is nog even wachten. Misschien krijg ik hem wel met Driekoningen (lacht)."

Na de amputatie afgelopen zomer lag Maarten Bosmans lang in het ziekenhuis in Antwerpen om te herstellen. Daardoor kon hij niet naar Tsjechië reizen, het land waar een groot deel van zijn familie woont. "Eén voordeel van het amputeren van mijn voet is dat mijn ecologische voetafdruk daardoor met de helft verminderd is. De kerstdagen hebben we met de familie een keer hier in België doorgebracht en er is met veel liefde voor mij gezorgd."   

Beluister hier het hele gesprek

Veel lotgenoten gehoord

Nadat de acteur vorige zomer in de media vertelde over de amputatie kwam hij in contact met verschillende lotgenoten. "Dan merk je pas hoeveel erger het soms is bij andere mensen die amputaties ondergingen. Ik kwam zelfs in contact met iemand die beide benen verloor. Als ik zoiets hoor, kan ik mijn eigen situatie relativeren."

Samen met zijn gezin heeft Maarten wel een beslissing genomen. "2023 wordt bij ons van de kalender geschrapt. Daar willen we niet te vaak meer aan terugdenken."

Meest gelezen