Nationale Bank verlengt tijdelijk mandaat van Pierre Wunsch als gouverneur, maar benadrukt dat dit een “suboptimale oplossing” is

Na een verzoek van de premier en de minister van Financiën heeft de Nationale Bank van België (NBB) ingestemd met het verlengen van het mandaat van Pierre Wunsch, “in het belang van de continuïteit van de openbare dienst”.

  • “De regentschapsraad betreurt deze situatie diep.” De NBB bekritiseert in haar verklaring onmiddellijk het uitblijven van een beslissing van de federale regering om Pierre Wunsch te herbenoemen als hoofd van de centrale bank.
  • Maar de Raad heeft gehoor gegeven aan de vraag van premier Alexander De Croo (Open Vld) en Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) om de functies van Pierre Wunsch “uitzonderlijk en voor een korte periode” te verlengen, op basis van het principe van continuïteit van de openbare dienst. Dit principe wordt “algemeen erkend in de Belgische jurisprudentie en doctrine”, verduidelijkt de NBB, in reactie op de juridische bezwaren in dit dossier.
  • De herbenoeming van Pierre Wunsch staat buiten kijf, maar andere benoemingen en politieke beslissingen zijn geblokkeerd binnen de Vivaldi-coalitie.
  • Deze situatie heeft geleid tot het aflopen van het mandaat van de gouverneur op 1 januari 2024, waardoor de positie vacant is, terwijl de Raad van Bestuur van de ECB op 25 januari bijeen moet komen.

“Suboptimaal”

  • “Het regentschapsraad benadrukt dat de huidige situatie volledig uitzonderlijk is en dat deze tijdelijke oplossing suboptimaal is,” voegt de verklaring toe. De NBB wacht nu op een snelle reactie van de federale regering.
  • Een oplossing wordt echter niet verwacht voor deze week, aangezien verschillende ministers nog steeds met vakantie zijn. (cv)
Meer