Imam Khalid Benhaddou na "onaanvaardbare" vernielingen op oudejaar: daders "kiezen pad van zelfdestructie"

De Gentse imam Khalid Benhaddou veroordeelt de acties van relschoppers op oudejaar in Antwerpen en Brussel. Hij "verafschuwt" de vernielingen en hoopt op harde straffen voor de daders die onder andere de hulpdiensten bekogelden met vuurwerk. Tegelijk is het volgens Benhaddou niet aan de hele allochtone gemeenschap om zich te verontschuldigen voor het gedrag van enkelingen. 

Het gedrag van relschoppers die tijdens de nieuwjaarsnacht de hulpdiensten viseerden, is "ronduit onaanvaardbaar". Maar Belgen met allochtone roots over dezelfde kam scheren is "minstens zo laakbaar". Dat zegt de Gentse imam Khalid Benhaddou op X, het voormalige Twitter.

"Het is duidelijk dat hier opnieuw een grens is overschreden en dat deze relschoppers een gepaste straf verdienen", zegt Benhaddou over de gebeurtenissen van oudejaar. "Als Vlaamse moslim met een migratieachtergrond (...) verafschuw ik hun daden en hoop ik dat ze hard gestraft worden. (...) Zij zien elke overheidsinstantie - ook hulpdiensten- als vijand. Zij kozen voor een pad van (zelf)destructie."

"Als Vlaamse moslim met migratieachtergrond voel ik geen enkele verwantschap met deze individuen", zegt Benhaddou. Daarmee neemt hij afstand van de daders. Tegelijk stelt Benhaddou dat niet alle Belgen met roots in het buitenland verantwoordelijk mogen worden gesteld voor de daden van enkelingen.

"Stel je voor dat alle Vlaamse autochtonen zich moesten verantwoorden voor de Reuzegommers, alle katholieken voor misbruik binnen de Kerk, alle 'witte cismannen' voor daden van Harvey Weinstein… Even absurd is het om alle mensen met een migratieachtergrond verantwoordelijk te stellen voor wat zich afspeelde in Brussel en Antwerpen."

"Laten we niet toegeven aan het discours van hen die elke gelegenheid aangrijpen om bevolkingsgroepen te stigmatiseren door termen als 'etnocide' en 'omvolking' te gebruiken", besluit hij.

Khalid Benhaddou is de hoofdimam van de El Fath-moskee in Gent en voorzitter van het Platform Vlaamse Imams. Hij ontving in 2017 de Prijs voor de Mensenrechten van de Liga voor de Mensenrechten.

260 arrestaties in Brussel en Antwerpen

Op oudejaarsavond werd er onder andere een MUG-ziekenwagen bestookt met vuilniszakken en vuurwerk. Het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom dient klacht in tegen de daders. Nog in Antwerpen werd een politiewagen geplunderd en sneuvelde er een bushalte. Vooral in het Kiel was het erg onrustig.

Ook in Brussel werden de hulpdiensten bekogeld met projectielen en vuurwerk. "Voor mij is dat geen vandalisme meer, maar criminaliteit", zei de woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw daarover. "Ze schieten om iets in brand te steken, of iemand te raken, te verwonden of zelfs erger."

Tijdens oudejaarsavond en de nieuwjaarsnacht werden er in Antwerpen 60 mensen gearresteerd en in Brussel 200.

Meest gelezen