Elon Musk.
Volledig scherm
Elon Musk. © REUTERS

Oekraïne onthult: “Zo saboteerde Elon Musk onze eerste aanval met marinedrones op Russische marine”

Toen het Oekraïense leger voor het eerst probeerde om met onbemande marinedrones Russische schepen aan te vallen op de Krim, strandde de missie op 70 km van het doelwit omdat het contact met het satellietnetwerk Starlink van Elon Musk plots werd verbroken. Oekraïne kon Musk niet overhalen om de verbinding weer aan te zetten, zo bevestigen nu ook Oekraïense bronnen.

44 reacties

  • Karel Valgaern

    4 maanden geleden
    Musk verdiend goed geld aan Oekraïne. In het begin van de oorlog werden duizenden starlink installaties gekocht (oa door Polen & VS) en door privé personen voor vele tientallen miljoenen. Tot hij plots telefonisch contact gehad heeft met putin. Toen draaide hij helemaal om, was duidelijk te merken in zijn communicatie op social media. Wat is hem beloofd? Starlink is verboden in Rusland (sinds 2021). Opheffing verbod? Tesla fabriek? Percentage grondstoffen?
  • Gerrit Dekker

    4 maanden geleden
    Zo ongeveer alle militaire communicatie in de Oekraïne oorlog alsmede alle verslaggeving verloopt via Starlink. Hij heeft alleen wat poorten dichtgezet die de drones gebruiken. Het is een rotkeus. Zeker omdat het een Amerikaans bedrijf is. Had je de drones laten gaan, dan had Starlink aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade. Overigens werkt veel van de communicatie in Gaza/Libanon ook via Starlink.Starlink is de Kortegolf anno 2023.
  • Rene Dirkx

    4 maanden geleden
    Musk wil als ondernemer niets te maken hebben met overheden die zijn diensten willen misbruiken... daar kan je toch alleen maar respect voor hebben.
  • Marianne Van den Lemmer

    4 maanden geleden
    Ik had tot nu toe veel respect voor Musk, maar nu schaam ik me diep in zijn plaats.
  • Wim Brion

    4 maanden geleden
    Dus eigenlijk waant Musk zich meer of onze “leiders”? Als ie niet wilt dat daar gebruik van zou worden gemaakt want zo gaat het nu eenmaal in een moderne oorlog, dan zouden ze daar niet moeten zijn in de eerste plaats