Vuurwerk verknalde de jaarovergang van Janine Bischops.© Nattida Jayne Kanyachalao, Joris Herregods

Actrice Janine Bischops niet te spreken over vuurwerk op oudejaarsnacht: “Voor mij hoeven die feestelijkheden echt niet meer”

Antwerpen -

De woelige nieuwjaarsnacht in Antwerpen blijft nog steeds nazinderen. Niet in het minst bij actirce Janine Bischops. Zij zag met lede ogen aan hoe vuurwerk de jaarovergang in de Seefhoek voor velen verknalde. “Zo hoeft het echt niet meer voor mij”, klonk ze teleurgesteld.

Laurens Van Aert

Wat een gezellige oudejaarsavond in familieverband moest worden, draaide voor Janine Bischops uit op een nachtmerrie. De actrice, die onlangs haar 82ste verjaardag vierde, zag haar vurige wens voor een vuurwerkvrije jaarwisseling al snel in rook opgaan. “De eerste knallen startten al rond halfvijf ’s namiddags. Om drie uur ’s nachts waren ze nog altijd welig aan het tieren. Het was gewoonweg verschrikkelijk.”

LEES OOK. Woelige oudejaarsnacht in Antwerpen: 57 arrestaties, waarvan de helft minderjarig

“In de buurt van de Sint-Amanduskerk was het lawaai bijwijlen niet te harden. Het leek wel alsof we in Oekraïne zaten”, blikt Bischops terug op een rampavond. “Noem me een oude zaag, maar ik heb de hele avond in schrik geleefd. Normaal ben ik luid en maak ik graag en veel plezier. Nu niet. Ons feestje was leuk en liefdevol, en natuurlijk hebben we gevierd. Maar het vuurwerk overschaduwde toch de vreugde.”

Ook de kat van de actrice zou liever geen vuurwerk meer horen.© Nattida Jayne Kanyachalao

Niet alleen de actrice keek met knikkende knieën naar het lichtspektakel. Ook haar katje was in paniek. “Ze kroop weg onder de zetel. Een pijnlijk beeld. Ik vind het zo erg voor al die lieve huisdieren uit de buurt. Zij hebben niet de luxe om, zoals wij, snel even hun oren te bedekken bij een fikse knal. Goh, ik wind me opnieuw op als ik terugdenk aan de wansmakelijke taferelen.”

Nochtans kon Bischops in het verleden wel genieten van een mooie vuurwerkshow. “Sterker nog, ik keek er telkens naar uit. We zakten met zijn allen af naar de Schelde, waar we getuige waren van een waanzinnig schouwspel. De familie Hendrickx, dé vuurwerkspecialisten van Antwerpen, behoorden tot de absolute wereldtop in hun vak.”

LEES OOK. Laatste Deurnese vuurwerkmaker Jos Hendrickx (90) overleden

“Maar die smeerlappen op straat hebben alles naar de vaantjes geholpen”, zucht de actrice. “Op deze manier hoeven al die feestelijkheden voor mij niet meer. Genoeg is genoeg. Een mogelijke oplossing? Een verkoopverbod in België én in onze buurlanden. Zolang zoiets niet in voege treedt, zie ik het tij helaas niet keren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER