Ook burgemeester duikt het water in: “Het valt op hoeveel vrouwen deelnemen”

Lille -

Of het aan de opwarming van de aarde ligt, weten we niet, maar het valt op hoe populair nieuwjaarsduiken tegenwoordig zijn. Voor de tweede editie van de nieuwjaarsduik in De Lilse Bergen schreven 440 mensen in. Onder hen enkele zeer opvallende figuren.

Guy Van Nieuwenhuysen

De Lilse burgemeester Marleen Peeters (N-VA) mocht als eerste het water in na een uitgebreide opwarming op het strand van De Lilse Bergen. “Ik heb me op een onbewaakt moment laten uitdagen”, lacht ze. “Maar ik ben hier niet alleen.” In de groep Kempense N-VA’ers die was ingegaan op de oproep van bestendig afgevaardigde Mireille Colson, ontwaren we onder andere Dorien Cuylaerts, burgemeester van Rijkevorsel en Bob Coppens, burgemeester van Oud-Turnhout. Zijn er dit jaar misschien lokale verkiezingen, mevrouw Peeters?

Burgemeester Marleen Peeters dook als eerste het water in.© BERT DE DEKEN

“Het is ons niet om de verkiezingen te doen”, reageert Marleen Peeters. “Of misschien toch, want ik moet doorzetting tonen. Het valt me trouwens op hoeveel vrouwen deelnemen aan de Nieuwjaarsduik. Zijn we dan toch het sterke geslacht?”

Ongeveer 65 procent van de 440 ingeschreven deelnemers is een vrouw. Onder hen ook Jasmine Van Gool uit Vosselaar. “Vorig jaar durfde ik dit nog niet, maar nu heeft mijn man me overhaald om mee te doen”, lacht ze. De twee kinderen mogen nog niet mee het water in, maar supporteren voor hun mama en papa. “Mijn mama is een beetje gek”, zegt dochter Rosalie.

Jasmine Van Gool en haar gezin.© BERT DE DEKEN

Er is een prijs voor de best verklede deelnemer en Mil Van Mol uit Herenthout maakt zeker kans op die prijs. Mil werkt als onderhoudstechnicus in de Lilse Bergen en zijn collega’s hebben hem zo ver gekregen dat ook hij het water in duikt. “Dat heeft ons wel een trui gekost, maar het kan misschien ook iets opleveren”, zegt collega Fried. “Mil is ons een bak bier schuldig voor elke krant die een foto van hem publiceert. Kunt u ons helpen?”

Mil doet voor het eerst mee, Ann dook ook vorig jaar al in de zwemvijver.© BERT DE DEKEN

Zeker Fried, dat doen we met plezier. Zelfs al lijkt Mil door de duivel bezeten. In dit geval Ann Druyts uit Gierle, die ook al aan de eerste nieuwjaarsduik heeft deelgenomen. “Als het maar iets zot is, ben ik er bij.” Dat is ook het geval voor de twee stoere Schotten Walter Van Loon en Tony Van Dingenen. “Zo koud is het toch niet”, liegen ze, waarna ze hun kippenvel verbergen onder een badjas.

Walter en Tony, toch even stoer.© BERT DE DEKEN

De organisatoren van de nieuwjaarsduik gaan voorop in de opwarming.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille