Wateroverlast

Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kondigen provinciaal rampenplan af

Wateroverlast in Ninove.© Frank Bahnmuller

In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is door de wateroverlast de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd.

In Oost-Vlaanderen is de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. Dat meldt gouverneur Carina Van Cauter (Open VLD) na overleg met de lokale besturen en de waterloopbeheerders.

Vooral in het midden en het zuiden van Oost-Vlaanderen zijn waterlopen buiten hun oevers getreden, in het Denderbekken, het Leiebekken en het Beneden-Scheldebekken. “Het KMI voorspelt ook morgen veel neerslag en ook de voorbije dagen viel er al veel neerslag, waardoor de waterpeilen hoog staan en de bodem verzadigd is. Bijkomende wateroverlast en kritieke overstromingen kunnen niet uitgesloten worden. Omdat de situatie een bovenlokale coördinatie vraagt en er bovenlokale afspraken nodig zijn om de nodige maatregelen te kunnen nemen en voorbereidingen te treffen in functie van de voorspellingen, is de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd”, meldt gouverneur Van Cauter.

De veiligheidsdiensten, waterloopbeheerders en lokale besturen werken nauw samen en nemen de nodige (preventieve) maatregelen. De waterloopbeheerders nemen maximaal preventieve maatregelen om water af te voeren, zegt de gouverneur. Op het terrein worden pompen ingezet, extra dijken aangelegd, overstromingsgebieden waar mogelijk vergroot en huizen en infrastructuren met zandzakken beschermd.

Ook in de provincie Vlaams-Brabant is het provinciale rampenplan afgekondigd. Dat meldt het Nieuwsblad. Die provinciale fase zou vanaf 21 uur ingaan, werd aan de redactie van het Nieuwsblad bevestigd. Rond 16 uur deze namiddag kondigde de gemeente Londerzeel al de gemeentelijke fase van het rampenplan af. Kort voordien waren al verschillende straten afgesloten door de wateroverlast. In heel de provincie Vlaams Brabant liepen volgens de brandweer Vlaams-Brabant West al meer dan 120 noodoproepen binnen.(belga)