Socialistische ex-premier Valls wil kandidaat zijn voor beweging van Macron

De socialistische Franse ex-premier Manuel Valls heeft aangekondigd dat hij zich voor de aanstaande parlementsverkiezingen wil aansluiten bij La République en Marche, de partij van de nieuw verkozen president Emmanuel Macron. Dat heeft Valls vanochtend gezegd op de Franse radio.

Emmanuel Macron mag dan al de presidentsverkiezingen gewonnen, maar volgende maand staat hem nog een belangrijke horde te wachten: de parlementsverkiezingen. Het grootste probleem is dat Macron vooralsnog alleen een beweging achter zich heeft en geen partij rond zich om hem te steunen in zijn beleid.

Gisteren kondigde Macron al aan dat hij zijn beweging En Marche zou omdopen tot de partij La République en Marche. En daar dient zich nu een belangrijk kopstuk van buitenaf voor aan: de socialistische ex-premier Manuel Valls. Die heeft vanochtend aangekondigd dat hij bij de aanstaande verkiezingen op een lijst van Macron wil staan.

"Blijf socialist"

"Ik blijf socialist, ik zal mijn dertig jaar politiek engagement niet ontkennen en wil mijn verantwoordelijkheid opnemen. Ik wil dat Macron slaagt. Ik zal kandidaat zijn van de meerderheid van de president. Ik wil me inschrijven bij zijn beweging, La République En Marche." Dat zei de socialistische ex-premier vanochtend bij RTL France.

De woordvoerder van La République en Marche zei in een eerste reactie op Europe 1 dat de kandidatuur van Valls nog niet goedgekeurd is door de beweging, omdat hij simpelweg zijn kandidatuur nog niet officieel zou hebben ingediend. "Hij moet zijn kandidatuur indienen, zoals iedereen, omdat voor iedereen dezelfde regels gelden (...) Hij heeft nog 24 uur de tijd." Die deadline is hard, want donderdag maakt de nieuwe partij bekend wie er voor hen kandidaat wordt bij de verkiezingen van volgend maand.

Socialisten

Manuel Valls was van 2014 tot eind vorig jaar premier van Frankrijk. Hij nam ontslag als premier omdat hij de presidentskandidaat wilde worden van de socialistische partij, maar bij de voorverkiezingen moest hij onverwacht de duimen leggen voor Benoît Hamon. Dat Valls toen meteen zijn steun uitsprak voor Macron, werd binnen de partij slecht onthaald.

Uiteindelijk sneuvelde Hamon op zijn beurt bij de algemene voorverkiezingen en sprak toen ook zijn steun uit voor Macron als presidentskandidaat.

De nieuw verkozen president Emmanuel Macron komt net als Valls ook uit de socialistische partij. Onder premier Valls was hij zelfs een jaar PS-minister van Economie en Financiën. Maar twee jaar geleden verliet hij die partij om met zijn nieuwe, eigen beweging deel te nemen aan de presidentsverkiezingen en die zondag te winnen van FN-kandidate Marine Le Pen.

Politieke kleur

De beweging van Macron situeert zich in het midden van het politieke spectrum en kan dus potentieel kandidaten van links en rechts aantrekken. Na de kandidatuur van de linkse Manuel Valls valt het af te wachten wie zich eventueel nog meer aansluit bij Macron en wie er bij de oude partijen blijft. Donderdag worden de kandidaten bekendgemaakt.

In de afgelopen verkiezingscampagne zijn alle traditionele Franse partijen afgestraft: de socialisten moesten het gelag betalen van het beleid van uittredend president François Hollande en de centrumrechtse Les Républicains kwam er ook niet aan te pas. Alleen het Front National van Marine Le Pen wist een vuist te maken tegen de nieuwbakken beweging van Macron.

Meest gelezen