Kleine aardbeving in New York veroorzaakt "mogelijk reeks ontploffingen", maar weinig schade

In New York heeft een aardbeving van 1,7 op de schaal van Richter mogelijk een reeks explosies veroorzaakt. Volgens het Amerikaanse geologische onderzoekscentrum startte de beving iets voor zes uur 's ochtends lokale tijd, ter hoogte van het stadsdeel Queens. Er vielen geen slachtoffers en er is geen grote schade.

Een kleine aardbeving van 1,7 op de schaal van Richter heeft de Amerikaanse stad New York even op zijn grondvesten doen daveren. Iets voor zes uur lokale tijd begon de aarde ter hoogte van het stadsdeel Queens te schudden. 

Er vielen geen slachtoffers bij de aardbeving en er is ook geen structurele schade, bericht de stad. Wel zou de aardbeving een reeks explosies veroorzaakt hebben, vermoedt Allan Drury, woordvoerder van het nutsbedrijf Consolidated Edison. Op hetzelfde moment van de aardbeving gebeurden er een reeks kleine explosies nabij de energie-infrastructuur van het bedrijf. "Maar er waren geen stroomstoringen", meldt Drury.

"Het was net een explosie, het klonk alsof er een bom afging", vertelt een buurtbewoner aan de Amerikaanse nieuwszender ABC. "Het gebouw schudde, het maakte ons wakker." "De liften vielen uit, we liepen naar beneden. Zoveel commotie. Niemand wist wat er aan de hand was", zegt een andere bewoner.

Over het algemeen komen er niet vaak aardbevingen voor in New York in vergelijking met seismisch actievere gebieden zoals Californië. New York ligt niet dicht bij tektonische plaatgrenzen, die doorgaans de locaties zijn waar aardbevingen frequenter voorkomen. Het gebied rond New York staat bekend als seismisch stabiel.

Er zijn echter in het verleden wel enkele lichte aardbevingen geweest, maar ze zijn zeldzaam en veroorzaken meestal weinig tot geen schade. Het risico op significante aardbevingen in New York wordt als laag beschouwd. In de Verenigde Staten komen de meeste aardbevingen voor langs de westkust, vooral langs de San Andreas-breuk in Californië.

Meest gelezen