Elise Roels tijdens de opnames van het generiekbeeld.© © VRT

Vroeger een braaf meisje, nu verkoopt ze online haar lichaam: opvallende comeback van Emma (Elise Roels) in ‘Thuis’

Mechelen -

Dit zag je wellicht niet aankomen: Thuis verwelkomt opnieuw Emma Van Damme, ook nu weer gespeeld door Elise Roels (25). Al heeft de Mechelse actrice nu ook een andere carrière. “Als tiener wou ik oorlogscorrespondente worden, maar inmiddels ben ik leerkracht in het middelbaar onderwijs.”

Tom Vets

Roels’ alter ego Emma vertrok in 2021 met vriend Jef (Elias Bosmans) naar Peru. Jef zien we –wegens gebroken met zijn liefde – niet meer terug, de scenaristen bedachten een nieuw verhaal voor Emma. “Om op eigen houtje te leven werd ze model op FansOnly. Wie betaalt, krijgt delen van haar lichaam te zien. Qua verhaal is het een binnenkomer”, lacht Roels. “De kijker weet al lang dat Dries, de vriend van Emma’s moeder, één van haar betalende fans is. Dat belooft dus…”

Elise filmt sinds september, en voelt zich terug euh… thuis. “Weet je wat het gekke was? Ik had ontzettende stress voor mijn eerste draaidag”, klinkt het. “Ergens was er de schrik dat ik het niet meer kon, dat iedereen me slecht vond. Of dat ik mijn teksten vergat. Wat onzin is. Maar alle rampscenario’s spookten door mijn hoofd.”

De hereniging met haar tv-moeder Katrien De Ruysscher.© © VRT

Roels begon bij Thuis toen ze veertien was. “Ik vond alles toen impressionant. Acteren naast Leah Thys leverde telkens oh my god-momentjes op. (lacht) Maar ik was ook zo verlegen dat ik zelfs geen brood durfde vragen bij de bakker”, blikt ze terug. “Op de set leerde ik assertief worden en voor mezelf opkomen. Ik kroop dankzij Thuis uit mijn schulp.”

Relatiebreuk

In interviews van lang geleden vertelde Roels dat ze nog jaren bij Thuis wou blijven, maar bij de reeks dachten ze er anders over. “Omdat het almaar moeilijker werd om me in te plannen. Ik zat met studies en was vaak niet beschikbaar. Toen werd meegedeeld dat mijn exit er aankwam, deed dat zeer. Het voelde als een relatiebreuk. Ook al vond ik het een verstandige beslissing om voluit op het studeren in te zetten. Vergeet niet dat ik die rol negen jaar speelde. Ik maakte mijn volledige puberteit mee op de set. Thuis werd een structuur in mijn leven, dat haast was gepland rond de reeks. Ineens was die constante weg, en dat was niet evident. Zolang Emma niet gestorven was, kon ze in theorie terugkeren. Niet dat ik het verwachtte. Toen het telefoontje kwam, was ik verrast.”

Op de set van Thuis, enkele maanden geleden.© © VRT

Sinds haar vertrek veranderde er veel in het leven van Elise. “Mensen dachten dat ik echt op wereldreis was. Was het maar waar. Ik sta inmiddels twee jaar voor de klas. Ik geef biologie, natuurwetenschappen en artistieke vorming. Als tiener zei ik oorlogscorrespondente te willen worden, maar ik trad in de voetsporen van mijn ouders. Het leek onvermijdelijk, want aan papa’s kant zit zowat iedereen in het onderwijs. Hoewel ik droomde van een andere job, denk ik dat het er altijd onbewust inzat.” Voor een klas staan is volgens de Mechelse ook wat performen. “Elke keer moet je je leerlingen enthousiasmeren en je verhaal verkocht krijgen.”

Pittige job

Je hoort vaak verhalen over werkdruk in het onderwijs. “Het valt niet te onderschatten”, zegt Roels. “Vroeger dacht ik dat ze overdreven, je moet je gewoon goed voorbereiden. Maar vorig schooljaar werkte ik voltijds en dat was pittig. En dan prijs ik me gelukkig dat ik geen kinderen heb. Ik moet enkel voor mezelf zorgen. Ik vraag me af hoe collega’s zulke job gecombineerd krijgen met een gezin.”

Is lesgeven zwaarder dan acteren? “Het valt niet te vergelijken. Bij Thuis moet ik soms om 5 uur uit bed en zit ik om 7 uur in de make-up. En dan is het tot 18 uur alle emoties oproepen: blij zijn, wenen, kwaad worden. En ook nog teksten blokken, lezingen doen. Omdat ik de twee combineer geef ik les van woensdag tot vrijdag. Op maandag en dinsdag worden alle scènes voor Thuis gebundeld. Daardoor zijn het zware dagen.”

Een beeld uit een aflevering van 2017.© © VRT Liesbeth Verhulst

Elise is leerkracht op het Regina Pacis-instituut in Laken. “Een TSO- en BSO-school haast onder het Atomium. Een Nederlandstalige school, maar er zijn ook leerlingen – zelfs de meerderheid – die thuis Frans, Turks, Russisch, Oekraïens en Arabisch spreken. Velen kijken niet naar Thuis, en stelden nooit vragen over de reeks. Initieel volgden ze het niet, maar ik denk dat ze nu wel willen zien wat hun leerkracht elders uitspookt. (lacht)

Thuis, VRT1, maandag tot vrijdag om 20.10u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER