© ATV

Voorzitter dierenasiel slaakt noodkreet na vuurwerkbombardement: “Ontgoocheld in politie en politici”

Schoten -

De lokale politie heeft tijdens de jaarovergang van oud naar nieuw niet één vaststelling kunnen doen van iemand die vuurwerk afschoot in Schoten. “Ik heb de overtreders nochtans met vijftig bijeen zien staan op de brug van de Villerslei. Onze honden hebben een ellendige nacht achter de rug”, aldus Linda Lemmens van het dierenasiel Schoten.

Jan Auman

Ook in Schoten werd het afschieten van vuurwerk na aandringen van gouverneur Cathy Berx uiteindelijk verboden. Maar het is duidelijk dat dit verbod niet al te fanatiek werd nageleefd. De stormwind en gutsende regen hielden actieve en passieve fans van knallende en suizende pijlen niet tegen.

Nochtans luidt het bilan van de nieuwjaarsnacht in het politiecommissariaat: niemand op heterdaad betrapt. “Al hebben we de brandweer wel laten uitrukken na vondst van één vuurpijl in het Gelmelenpark en de melding van een brandend karton op de Markt, maar dat bleek uiteindelijk niks ergs. Onze mensen waren wel degelijk op het terrein aanwezig, uitkijkend naar wie het toch riskeerde om vuurwerk af te schieten. We hadden aan de brug van de Villerslei zelfs camera’s hangen, maar ook die hebben niet geleid tot vaststellingen”, aldus korpschef Jack Vissers.

Linda Lemmens van dierenasiel Schoten wil dat er paal en perk wordt gesteld aan het dierenleed in de nacht van oud naar nieuw.© JAA

 

Rondrit

Linda Lemmens, voorzitter van het dierenasiel aan de Sluizenstraat in Schoten, bracht nieuwjaarsnacht samen met acht andere vrijwillige medewerkers door in het asiel, tussen haar dieren. “Vijftien grote honden hebben we hier momenteel zitten. Ze bleven maar huilen en heen en weer rennen. Sommige dieren lieten uit pure angst hun ontlasting lopen.”

“Ik had de burgemeester en politie vooraf gevraagd om op z’n minst een perimeter van tweehonderd meter rondom ons asiel te laten respecteren wat vuurwerk betreft. Maar toch ontploften er ook dit jaar pijlen in de buurt van ons dierenverblijf. Omdat de gemeente en politie niet thuis gaven, ben ik zelf wat gaan rondrijden en gefilmd. Onder meer op de brug van de Villerslei stond het vol met mensen die vuurwerk afschoten. Het leek er wel oorlogsgebied. Ik moest opletten om zelf niet getroffen te worden door zo’n bommetje.”

Linda Lemmens slaakt een noodkreet richting lokale overheid en veiligheidsdiensten. “Treed strenger op aub om verder dierenleed te voorkomen”, aldus de voorzitter van het dierenasiel. “Mijn oproep is gericht aan korpschef Jack Vissers, burgemeester Maarten De Veuster (N-VA), maar ook aan Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Die kan ook een strijdpunt maken van het echt bannen van vuurwerk.”

Linda Lemmens ontving vorig jaar burgemeester Maarten De Veuster en districtsburgemeester van Merksem Luc Bungeneers nog op de opendeur van het dierenasiel in Schoten.© RR

Burgemeester Maarten De Veuster stelt dat hij bij de aanvankelijk verleende, maar later weer ingetrokken vergunningen wel degelijk rekening had gehouden met de perimeter rond het dierenasiel. “Maar als mensen dan zelfs zo’n algemeen verbod straal negeren en illegaal te werk gaan, wordt het moeilijk. Ik ben wel degelijk voorstander van een algemeen verbod en heb het voorstel daartoe van minister Ben Weyts (N-VA) destijds als Vlaams Parlementslid ook gesteund. Maar het Grondwettelijk Hof heeft dat later vernietigd. Sindsdien geloof ik eerder in pogingen om het vuurwerkgebeuren te sturen dan in een lokaal verbod. Wat ben je daarmee als vuurwerk gewoon te koop blijft?”

Korpschef Jack Vissers stelt vast dat er vanuit het dierenasiel geen enkele melding of telefonische oproep is binnengelopen. “Het is natuurlijk bijzonder jammer dat er toch nog talrijk vuurwerk werd afgestoken in Schoten”, stelt hij. “En dit ondanks het verbod van de burgemeester, het advies van de gouverneur, het advies van de brandweer, de voorlichting in de media voor de gevaren van vuurwerk door brandweer en door de medische sector die elk jaar ernstige gekwetsten ziet.”

Vuurwerk boven Schoten vaart, vlakbij het dierenasiel.

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV