Belgische producties en internationale kleppers: vijf films om naar uit te kijken in 2024 (en ze komen er snel aan)

Op filmgebied neemt 2024 een vliegende start. Met boeiende Belgische films als "Holy Rosita" (Wannes Destoop) of "Skunk" (Koen Mortier) bijvoorbeeld, maar er komen ook al meteen al enkele internationale kleppers aan. Met deze vijf films, die je allemaal binnen de eerste twee maanden van het jaar kunt gaan bekijken, word je volgens filmjournalist Lieven Van Gils vastgenageld aan je pluche bioscoopzetel.

Priscilla
Graceland als een gouden kooi

Hoe was het écht om met Elvis samen te leven? Die vraag heeft Priscilla in haar leven wellicht wel duizend keer gekregen. Het antwoord zien we in deze film van Sofia Coppola (“The virgin suicides”, “Lost in translation”), met Cailee Spaney en Jacob Elordi in de hoofdrollen. We volgen de twee vanaf het ogenblik dat ze een koppel vormen in 1959 (zij is 14, hij 24 en al wereldberoemd) tot op het moment dat zij eindelijk de deur van Graceland achter zich durft dicht te slaan.

BEKIJK - Zo was het echt om met de King getrouwd te zijn:

Pijnlijk moment voor Coppola toen ze nog vóór het begin van de opnames een dreigende email kreeg van Lisa Marie Presley, de enige dochter van Elvis. Ze had bedenkingen bij de manier waarop haar vader zou geportretteerd worden. Maar Lisa Marie zou de film nooit te zien krijgen. Ze stierf vier maanden nadat ze de brief had verstuurd. Coppola kreeg wel de zegen van Priscilla zelf, die de film meeproduceerde.

"Priscilla" komt uit op 3 januari.

Poor things
Surrealistisch meesterwerkje

Even opletten: ““Poor things” is een fantasierijke versie van een vrouwelijk Frankenstein coming of age verhaal, dat best wel ondeugend is.” Zo probeerde Mark Ruffalo, één van de hoofdrolspelers, het in één zin (nou ja zin) samen te vatten. Om maar te zeggen: “Poor things”, de nieuwe film van de altijd verrassende Yorgos Lanthimos (“The lobster”, “The favourite”) is niet voor één gat te vangen. Maar het is wel heerlijke cinema.

BEKIJK - Hoe Emma Stone haar vingers nu al op een Oscar legt:

Videospeler inladen...

Emma Stone is Bella, een jonge vrouw die weer tot leven komt nadat een excentrieke wetenschapper (Willem Dafoe) bij haar het brein van een baby heeft ingeplant. Ze moet alles opnieuw leren maar kent geen enkele schaamte, en dat botst met de strenge regels van de Victoriaanse tijd. Als een Barbie avant-la-lettre trekt ze erop uit om de wereld te ontdekken. Een tweede Oscar kan Emma Stone nauwelijks ontlopen. Ze is echt weer-ga-loos. 

"Poor things" komt uit op 17 januari.

The zone of interest
Letterlijk adembenemend

Een vrouw schenkt een kopje thee in voor een vriendin die op bezoek is. Ze eten er een koekje bij en praten over koetjes en kafjes. De zon schijnt, vogeltjes fluiten en bloemen bloeien weelderig in de prachtige tuin, waar de kinderen spelen. Maar dan zie je boven de muur een toren uitsteken. Er slaan vlammen uit de toren. En op dat moment denk je: het zal toch niet waar zijn zeker?

BEKIJK - Waarom wegkijken niets uithaalt:

Videospeler inladen...

Auschwitz. Achter de tuinmuur bevindt zich het vernietigingskamp van Auschwitz. Maar daar krijgen we niets van te zien. De camera blijft altijd aan deze kant van de muur, waar kampcommandant Rudoplh Höss van Hitler met zijn familie mocht wonen. En we zien misschien niets van wat er zich afspeelt aan de andere kant van de muur: we wéten het wel. We vangen ook geluiden op, die de adem afsnijden. Wegkijken haalt niets uit.

"The zone of interest" komt uit op 31 januari.

Dune part 2
Powerkoppel van het jaar

Eindelijk. Eindelijk zien we Timothee Chalamet vanonder het stof komen. Als Paul Artreides, de erfgenaam van huis Artreides die voorbestemd is om grootse dingen te doen. Gelukkig kan hij rekenen op enkele trouwe bondgenoten, zoals Chani, gespeeld door Zendaya. Met haar blauwe ogen brengt de krijgster van de Fremen Paul aan het wankelen. Wie in de trailer de twee ziet kussen in de woestijn weet dat daar gensters van gaan komen.

BEKIJK - De vonken en vuur tussen Zendaya en Chalamet:

Videospeler inladen...

"Dune part 2" had in oktober van vorig jaar al moeten uitkomen, maar werd uitgesteld omdat de acteurs zich door de staking in Hollywood koest moesten houden. Met "Part one" deed regisseur Denis Villeneuve al iets heel strafs. Hij verfilmde het onverfilmbare sciencefictionboek van Frank Herbert, en hield zowel de fans als de filmliefhebbers te vriend. Benieuwd of hij dat nog eens kan. 

"Dune: part 2" komt uit op 28 februari.

Ferrari
Penelope Cruz steelt de show

De Mille Miglia, anno 1957. Een mythische uithoudingsrace van 1000 kilometer over gewone wegen met start en aankomst in Brescia, in Noord-Italië. Enzo Ferrari rekent op winst om zijn noodlijdende bedrijf een boost te geven. Zijn rijders zetten alles op alles. Maar in het dorpje Guidizzolo krijgt één van hen een klapband. 

BEKIJK - Hoe Enzo Ferrari de race van zijn leven probeert te winnen:

Videospeler inladen...

Snelle wagens, mooie vrouwen, Italiaanse maatpakken: “Ferrari” heeft visuele flair te koop maar focust vooral op de puinhoop in Enzo’s privéleven. Hij heeft een onwettige zoon bij zijn minnares Lina en zijn vrouw Laura heeft stilaan genoeg van zijn amoureuze escapades. Sterke vertolkingen van Adam Driver (Enzo Ferrari), Shailene Woodley (Lina) en vooral Penelope Cruz als de echtgenote die haar man lik op stuk geeft.

"Ferrari" komt uit op 14 februari.

Meest gelezen