Solden van start: “Gemiddeld 32 procent korting”

Fanatieke shoppers hebben 3 januari in hun agenda met rood omcirkeld, want vandaag gaan de wintersolden van start. Modewinkels zitten door het relatief warme weer van de voorbije maanden met grote overtollige voorraden.

In het nieuws: De winterkoopjes gaan officieel van start. Al was in veel winkels al sprake van koppelverkoop met korting de voorbije weken, wat voor veel kopers op hetzelfde neerkomt.

Warme winter

De uitgangspositie: Uit een enquête van de ondernemerskoepels Mode Unie en Unizo bij 155 modeboetieks blijkt dat bijna 57 procent in het huidige winterseizoen minder verkocht dan een jaar geleden. Gevolg: grote voorraden.

  • Door het uitzonderlijk warme weer in september kwam de verkoop van winterkledij uitzonderlijk laat op gang, en ook de maanden daarna bleef het relatief warm.
  • En pech voor de winkeliers: op de commercieel belangrijke zaterdagen was het dit seizoen vaak regenachtig.
  • Volgens Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, drukt ook het sombere wereldnieuws op het gemoed van de consumenten en zijn de zorgen rond hoge inflatie niet weg, ondanks de recente hoopgevende cijfers.

Concreet: Superkortingen van pakweg 70 procent zijn er bij de zelfstandige modehandelaars (nog) niet te verwachten. De koopjes gaan volgens Mode Unie van start met een gemiddelde soldenkorting van 32 procent, wat in de lijn ligt met de voorbije jaren. Zelfstandigenorganisatie NSZ verwacht kortingen tussen 30 en 50 procent. (cv)

Meer