Parket opent onderzoek na inbeslagname van doodzieke geit, graatmagere eenden en gans: “Geen sprake van schuldbesef”

De dieren worden momenteel opgevangen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder.© rr

Balen -

Het parket opent een strafonderzoek naar een man uit Balen die zijn dieren zwaar verwaarloost. Twee weken geleden nam de dienst Dierenwelzijn er nog een doodzieke geit, 26 graatmagere eenden en een gans in beslag. Het was al de vijfde interventie bij de man.

Tommy Maes

Net voor de kerstvakantie moesten inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn een groot aantal verwaarloosde dieren weghalen bij een man in Balen. Het was al de vijfde interventie in verband met dierenverwaarlozing bij die persoon. Deze keer werden een doodzieke geit, 26 graatmagere eenden en een verwaarloosde gans in beslag genomen. De dieren zaten opgesloten in een hok en hadden geen drinken.

De in beslag genomen dieren worden momenteel opgevangen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in het Limburgse Heusden-Zolder. “De eenden en de gans zijn intussen aan de beterhand”, vertelt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. “Maar de geit is nog altijd in levensgevaar. Ze kampt met heel zware diarree en blijft graatmager. Op dit moment zijn haar overlevingskansen heel klein. Het wordt dus bang afwachten.”

Geen schuldbesef

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum wordt ingeschakeld bij een inbeslagname van dieren door politie en/of de dienst Dierenwelzijn. “Voor het geval in Balen gaat het duidelijk om een recidivist, want het was al de vijfde interventie”, zegt Oyen.

“Het ergste is dat de man in kwestie niet eens blijk geeft van schuldbesef. In zijn ogen zijn wij en de inspecteurs van Dierenwelzijn de dieven zijn, terwijl hij zelf goed bezig is. Maar dat is absoluut niet het geval. Hij blijft ook heel hardleers. Na vorige interventies moesten we ook heel wat verwaarloosde dieren opvangen, voornamelijk veel kippen. En hij leert niet van zijn fouten. Ook in dit geval hadden de dieren niet eens drinkwater, terwijl dat levensbelangrijk is.”

Opvolgingsinspecties

Het parket van Antwerpen opent nu een strafonderzoek naar de man. “Zo’n onderzoek gebeurt standaard na elke interventie rond dierenverwaarlozing”, zegt woordvoerder Ann Heylens van het departement Omgeving, waar de dienst Dierenwelzijn onder valt.

“Het onderzoek moet nu uitwijzen welke straf de eigenaar boven het hoofd hangt. In ieder geval nemen we dierenverwaarlozing heel ernstig. Elke interventie gaat bijvoorbeeld gepaard met flankerende maatregelen zoals opvolgingsinspecties.”

Wie merkt dat er dieren worden verwaarloosd of mishandeld, kunnen dat melden aan de overheid via www.vlaanderen.be/dierenwelzijn/contact#meldpunt-verwaarloosde-of-mishandelde-dieren.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen