Iraanse ayatollah Khamenei wil "harde reactie op terroristische aanval" die aan 95 mensen het leven heeft gekost

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gezegd dat er "een harde reactie" zal komen op de "terroristische aanval" van deze middag. 95 mensen kwamen om bij een dubbele explosie op de herdenkingsplechtigheid van Qassem Soleimani, een hoge Iraanse militaire officier. De Verenigde Staten, verantwoordelijk voor de dood van Soleimani vier jaar geleden, ontkennen elke betrokkenheid bij de explosie.

De Iraanse minister van Volksgezondheid Bahram Eynollahi heeft gemeld dat er bij twee bomaanslagen in de stad Kerman 95 mensen zijn omgekomen. Eerder sprak de Iraanse staatstelevisie van 103 doden en 141 gewonden. 

Volgens Eynollahi zijn de namen van sommige slachtoffers in eerste instantie dubbel geteld. De explosieven gingen af bij de herdenking van de prominente Iraanse generaal Qassem Soleimani. Die werd vier jaar geleden gedood na een gerichte Amerikaanse droneaanval nabij de internationale luchthaven van Bagdad in Irak.

Op het moment van de ontploffing was er een enorme mensenmassa aanwezig om de verjaardag van zijn dood te herdenken.

Wie is Qassem Soleimani?
Qassem Soleimani was een belangrijke Iraanse militaire generaal, leider van de Quds Force binnen de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). Hij speelde een belangrijke rol bij het vormgeven van het Iraanse buitenlands beleid in het Midden-Oosten en ondersteunde diverse proxygroepen, zoals Hezbollah in Libanon, sjiitische milities in Irak en Houthi-rebellen in Jemen.

Op 3 januari 2020 werd Soleimani gedood door een Amerikaanse droneaanval nabij de luchthaven van Bagdad. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die opdracht gaf tot de moord, beschreef Soleimani als "de nummer één terrorist in de wereld". Zijn dood leidde tot toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, met gevolgen voor de stabiliteit in het Midden-Oosten.

Op video's op sociale media is te zien hoe verschillende levenloze lichamen verspreid liggen op straat. Er is duidelijk ook veel paniek en chaos. 

BEKIJK - Paniek rond de begraafplaats na twee opeenvolgende explosies:

Videospeler inladen...

Er is nog heel wat onduidelijkheid over de exacte toedracht van de explosies. De Iraanse overheid heeft op de staatsmedia bekendgemaakt dat het gaat om een terroristische aanval, maar dat werd nog niet bevestigd. Iran geeft ook geen details over wie er achter de aanslagen zou zitten. De hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, belooft wel "een strenge reactie" op de aanval. De 84-jarige religieuze leider sprak verder zijn medeleven uit met de slachtoffers en hun families.

De Verenigde Staten hebben met klem ontkend iets te maken te hebben met de vermoedelijke bomaanslagen. Geen enkel land heeft "belang bij een escalatie" in de regio, klinkt het. Volgens de VS heeft ook Israël niets te maken met de explosie.

Volgens sommige Iraanse bronnen ontploften gasflessen die langs de kant van de weg stonden opgesteld. Er zou ongeveer een kwartier tussen de verschillende ontploffingen hebben gezeten. Terroristen doen dat soms bewust om de toegesnelde hulpdiensten te raken. 

Meest gelezen