Windhoos richt grote schade aan in Sint-Katelijne-Waver en Putte

Een windhoos heeft ernstige schade aangericht in Sint-Katelijne-Waver en in Putte. Een veertigtal woningen is beschadigd. Verschillende daken werden deels of volledig weggeblazen, gevels zijn omgevallen en tuinhuizen zijn vernield door de windhoos.

BEKIJK - De windhoos kwam heel dichtbij toen een ooggetuige filmde:

Videospeler inladen...

In Sint-Katelijne-Waver en in Putte heeft een windhoos erg veel schade veroorzaakt. Een veertigtal woningen is beschadigd. In Onze-Lieve-Vrouw-Waver werden de Molenstraat, Leemstraat en Wavervelden getroffen. In Putte gaat het om de Waversesteenweg, Kapelstraat en Lierbaan.

De operationele fase van het rampenplan was van kracht om de hulpverlening zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Over een strook van ongeveer 4 kilometer werden de daken van heel wat woningen gerukt. Er is ook een grote serre vernield en er is schade op de begraafplaats van Putte.

Twee woningen zijn niet meer bewoonbaar. De bewoners worden opgevangen door familie.

"De eerste meldingen die we binnengekregen hebben, situeren zich in het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De windhoos heeft zich verder verplaatst richting Putte. Daar hebben we ook meldingen van binnengekregen", zegt Lies Verreet van politiezone BoDuKaP (Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte).

Er is sprake van schade aan huizen, daken en tuinhuizen. "Bij sommige woningen is een volledig dak weggewaaid", besluit Verreet. "Gelieve de omgeving van het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver te vermijden", roept de politie op.

BEKIJK - Windhoos raast door Sint-Katelijne-Waver en Putte:

Videospeler inladen...

Ravage

"Het werd donker en heel het huis begon te daveren met heel veel lawaai. Ik zag van alles door de lucht vliegen hoog in de lucht. Het tolde. Een paar seconden later was het gedaan", zegt ooggetuige Anita Scheers.

Bij sommige buurtbewoners is er een ravage aangericht. "Ik ben naar buiten gaan kijken en toen zagen we hoe groot de schade was. Bij mijn overbuur is een gevel half weggeblazen en de zonnepanelen zijn weggevlogen. Er is een aanhangwagen weggewaaid. Er zijn ook bomen omgevallen en er zijn tuinhuizen vernield."

De woning van Vicky Geraerts heeft heel wat schade opgelopen. "Ik was toevallig thuis en ineens was er veel wind. Ik zei tegen mijn zoon dat er wel heel veel wind was. Op dat ogenblik sprong het zijraam eruit. Ik zag van alles door de lucht vliegen en onze zijgevel was naar beneden gekomen. De helft van ons dak is weg en onze serre ligt bij de buren. Op dat moment was er veel paniek", getuigt Geraerts.

BEKIJK - "Het was heel heftig en het was zo voorbij", getuigt een buurtbewoner:

Videospeler inladen...

Tijdelijk noodnummer

De hulpdiensten wachten het daglicht af om vandaag de schade verder op te meten. "Onze politiemensen zijn afgelopen nacht extra aanwezig geweest in de getroffen zone", vertelt Jelle Cotemans, korpschef van de politiezone BoDuKap. "Er zijn voorlopig geen extra meldingen van schade gekomen. Extra evacuaties bleken ook niet nodig. De afgesloten straten zijn intussen opgeruimd en opnieuw toegankelijk voor verkeer."

De gemeentebesturen van Putte en Sint-Katelijne-Waver houden vanmorgen crisisoverleg over de opvolging van de schade. De lokale besturen is ook hulp beloofd door het Mechelse stadsbestuur en door minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V). Voor burgers met vragen of schadedossiers is er tot en met vrijdag tijdens de kantooruren een noodnummer geactiveerd: 015 79 36 60.

Meest gelezen