Raf blikt terug op 'zijn' volksraadpleging in Gent: "Met een dubbel gevoel, twee dagen ervoor brandde mijn huis af"

Gentenaar Raf Verbeke dwong in 2023 met zijn actiegroep 'Te Duur' een volksraadpleging over betaalbaar wonen af in zijn stad. Tot zijn eigen verrassing steunde een meerderheid van de Gentenaars zijn voorstellen. Toch blikt hij met gemengde gevoelens terug op het bewuste weekend. "Twee dagen voor het referendum ging mijn huis in vlammen op."

Bij de start van 2024 laten de regioredacties van VRT NWS enkele mensen die vorig jaar in het nieuws kwamen opnieuw aan het woord. Niet de grote, bekende namen, maar wel de mensen uit jouw buurt die even in het middelpunt van de belangstelling stonden. Hoe gaat het nu met hen en met welke verwachtingen beginnen ze aan het nieuwe jaar? 

Jarenlang vond je Raf Verbeke en de leden van zijn actiefgroep ‘Te Duur’ op rommelmarkten, braderijen en feestelijkheden in en rond Gent. Ze verzamelden er 36.000 handtekeningen en dwongen daarmee bij het stadsbestuur een referendum over betaalbaar wonen af.

Op 8 oktober 2023 konden de Gentenaars zich in 'het referendum van 1 miljoen' uitspreken over twee stellingen: 'Gemeentelijk publiek vastgoed mag niet geprivatiseerd worden' en 'Gent moet een bank van publieke gronden oprichten om 40 procent sociaal wonen te realiseren'.

Tegen alle verwachtingen in

"Het waren geen makkelijke vragen. Ik was er dan ook niet gerust in", zegt Verbeke. "Ik heb die bewuste zondag tot tien uur ‘s ochtends de kat uit de boom gekeken. Tot het laatste moment twijfelde ik aan de haalbaarheid. Maar tot mijn eigen verrassing stemde een grote meerderheid van de Gentenaars vóór onze voorstellen."

De actiegroep behaalde onverwacht een klinkende overwinning. "Maar het is vooral het volk van Gent dat gewonnen heeft. Stemmen was niet verplicht, maar de Gentenaars zijn massaal opgedaagd. Bovendien waren er ook veel tegenstemmers, wat het interessant maakt. Er heeft in Gent een diepgaand maatschappelijk debat plaatsgevonden."

Ook de politiek had die uitkomst wellicht niet verwacht. "Ik merk dat politici niet goed weten hoe ze met de uitslag moeten omgaan. Enerzijds onderschatten ze het signaal, anderzijds maken ze er een verkiezingsthema van", zegt Verbeke.

Hemel en hel

Je zou verwachten dat Verbeke met alleen positieve gevoelens terugblikt op 2023. "Helaas brak er twee dagen voor het referendum brand uit bij mij thuis. Mijn woning was op slag onbewoonbaar. Ik mag er zelfs niet meer binnen gaan, want de brand veroorzaakte stabiliteitsproblemen."

Het leek wel alsof alles samenkwam in dat ene weekend in oktober. "Het is heel heftig om zoiets mee te maken. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. Ik had die nacht net een bed aangeboden aan een dakloze, die ik ontmoet had tijdens tv-opnames. Al snel doken er verdenkingen op: de brand zou wel aangestoken zijn. Maar daar is zeker niets van aan: het ging om een kortsluiting."

Begin 2024 draait de verzekeringsmolen nog volop voor Verbeke. "Ik heb zelf niet de middelen om de woning opnieuw op te bouwen. In die zin is er een link tussen het referendum en mijn persoonlijke tegenslag. Maar ik ben aan het uitzoeken of ik mijn huis na de heropbouw kan inzetten op de sociale verhuurmarkt, volledig in de geest van het referendum."

Lokale verkiezingen

Ook in 2024 is Verbeke niet van plan om op zijn lauweren te rusten. "Het probleem van betaalbaar wonen speelt niet alleen in Gent, maar het thema staat hier nu wel op de politieke agenda. Binnenkort overleggen we met het stadsbestuur over enkele concrete maatregelen. In de aanloop naar de verkiezingen zal men ons zeker nog leren kennen."

Meest gelezen