Kernfusie: China creëert een superstructuur om te helpen bij het winnen van de wereldwijde race

China is vastberaden om de wereldwijde race voor kernfusie te winnen. Het is al een van de meest geavanceerde landen op dat gebied, maar laat nu opnieuw zien hoe ambitieus het is door een uitzonderlijk consortium op te richten. Het brengt de crème de la crème van China op het gebied van kernfusie samen.

In het nieuws: China richt een consortium op voor kernfusie.

  • China heeft onlangs aangekondigd dat het een consortium zal vormen met de beste bedrijven en universiteiten van het land.
  • De organisatie, genaamd Controllable Nuclear Fusion Innovation Consortium, zal worden geleid door de China National Nuclear Corporation.
  • Het zal ongeveer dertig toonaangevende spelers samenbrengen in een onderzoek naar kernfusie.
  • Het omvat met name de grootste staal- en energiebedrijven van China, zoals de China Three Gorges Corporation (een vooraanstaande speler in hernieuwbare energie, vooral in waterkrachtcentrales), de State Grid Corporation (de grootste netwerkbeheerder, transporteur en distributeur van elektriciteit ter wereld) en de China Baowu Steel Group (wereldwijd de grootste staalproducent).
  • In totaal zijn er 25 staatsbedrijven die deel uitmaken van het consortium. Samen met enkele van de beste onderzoeksinstituten en universiteiten van het land zullen ze proberen de ontwikkeling van kernfusie te versnellen.

China is al goed op weg in de race naar kernfusie

De context:

  • China behoort tot een van de meest geavanceerde landen ter wereld op het gebied van onderzoek naar kernfusie. Het belangrijkste doel is om het punt te bereiken waarop een fusiereactie zichzelf in stand houdt, zonder constante toevoer van energie.
  • Een van de opmerkelijkste experimenten is de “kunstmatige zon”. Via deze tokamak, een apparaat waarin een plasma kan worden beheerst door middel van magneten, waar men al vele jaren aan werkt, zou China al temperaturen van 70 miljoen graden Celsius hebben bereikt. Dit is vijf keer hoger dan de maximale temperatuur die op de “echte” zon is geregistreerd.
  • Het is vermeldenswaard dat China ook deel uitmaakt van de International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Dit project omvat 35 landen die ’s werelds grootste tokamak ontwikkelen, in Frankrijk. (cv)
Meer