Britse prins Andrew (links) en Jeffrey Epstein (rechts) op een feest in Florida, 2000.

Onder anderen prins Andrew, Bill Clinton en Donald Trump duiken op in gerechtsdocumenten van de Jeffrey Epstein-zaak

De namen van de Britse prins Andrew en de voormalige Amerikaanse presidenten Bill Clinton en Donald Trump staan in rechtbankdocumenten over de zaak rond zedendelinquent Jeffrey Epstein. Een rechter besliste dat documenten met de namen van meer dan 170 betrokkenen openbaar moesten worden gemaakt. Het eerste deel is nu vrijgegeven.

Geen al te schokkende revelaties in de vrijgegeven Epstein-gerechtsdocumenten. De meeste namen, zoals die van de Britse prins Andrew en de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, circuleerden al langer in de media.

Belangrijk om te weten is dat niet alle namen die genoemd worden in de documenten ook actief deel uitmaakten van het seksueel misbruiknetwerk van Epstein. Vermeldingen geven alleen aan dat de persoon genoemd is in de rechtszaak tegen Epstein en zijn rechterhand Ghislaine Maxwell.

Waarover gaat dit?

De documenten maken deel uit van een rechtszaak tegen Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell in 2015. De highsocietyfiguren werden verdacht van sekshandel in minderjarige meisjes en samenzwering. Epstein werd nooit veroordeeld omdat hij in 2019 zelfmoord pleegde in zijn cel in New York. Maxwell werd wel veroordeeld: ze kreeg een celstraf van 20 jaar voor betrokkenheid bij het seksueel misbruik van Epstein.

Meer dan 900 pagina's

Meer dan 900 pagina’s werden gisteren vrijgegeven. Het gaat onder meer om verhoren en verklaringen van getuigen. Namen van slachtoffers, die eerder nog niet bekend waren, zijn onleesbaar gemaakt. Een opluchting, want ook zij waren ongerust omdat ze liever anoniem bleven.

In de stukken gaat het wel over Virginia Giuffre en Johanna Sjoberg die getuigden dat prins Andrew haar borst aanraakte toen ze in 2001 op een zetel zaten in een appartement van Epstein. De 63-jarige prins trok zich terug uit het publieke leven na de heisa over zijn vriendschap met Epstein en betaalde een miljoenenschikking. Giuffre beschuldigde hem van aanranding toen ze 17 was. De prins ontkent alles.

Amerikaanse presidenten

Giuffre verklaarde onder eed ook dat Epstein haar over ex-president Bill Clinton heeft verteld. Clinton houdt van jonge vrouwen, zou hij gezegd hebben. De ex-president had een affaire met een 22-jarige stagiaire toen hij president was. Maar van illegale praktijken van Clinton is geen sprake in de documenten.

Dat Clinton in de documenten zou worden genoemd, was verwacht. Hij gaf al toe een aantal keren met het privévliegtuig van Epstein te hebben gevlogen en de zakenman te hebben ontmoet. Hij heeft altijd ontkend iets geweten te hebben over de daden van Epstein.

Ook Trump wordt vermeld in de documenten. Sjoberg verklaart dat Epstein haar in contact zou brengen met Trump. Via Epstein ontmoette ze ook Michael Jackson en goochelaar David Copperfield. In deze gevallen gaat het niet om illegale praktijken.

De komende dagen en weken zullen allicht de resterende gerechtsdocumenten worden vrijgegeven. Duidelijk is dat Epstein vooral toegang had tot de hoogste kringen in de Amerikaanse en Britse samenleving.

Meest gelezen