Archiefbeeld paling

Paling van 60 centimeter gevonden in Kleiputten in Terhagen: "Raadsel hoe vis hier beland is"

In Rumst is een paling gevonden in het water van de Kleiputten van Terhagen. Dat is opmerkelijk omdat de putten niet meer verbonden zijn met de Rupel door beken of kanalen. "Het is een raadsel hoe de vis hier is beland. Het was een volwassen paling van 60 centimeter", zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt.

In Terhagen deden onderzoekers van het INBO en de lokale afdeling van Natuurpunt een opmerkelijke ontdekking in het water van de Kleiputten. "De bedoeling was om brasem en karper af te vangen. Die vissen verstoren de bodem en de biodiversiteit te fel, daarom verplaatsen we ze naar het naburig Zeekanaal", vertelt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek. "Maar plots dook er ook een volwassen paling van 60 centimeter op. Vermoedelijk zit de vis hier dus al jaren. Al is het een raadsel hoe de vis in het stilstaande water van de Kleiputten is beland."

Gladde orgie in de Sargassozee

Dat mysterie hangt samen met de manier waarop palingen zich voortplanten. Elk jaar trekken geslachtsrijpe palingen uit Europa en Noord-Amerika massaal naar de Sargassozee, 6.000 kilometer van hier aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daar paaien de palingen en komen kleine glasalen uit de eitjes. Die glasalen zwemmen op hun beurt terug naar de rivieren.

De Terhaagse Kleiputten zijn echter al jaren niet meer verbonden met de Rupel via beken of kanalen. Hoe is de vis er dan terechtgekomen? "Volgens mij is er maar Ć©Ć©n piste mogelijk", zegt De Keersmaecker. "Bij zware regenval zijn er kleine overloopleidingen om water uit de putten af te voeren naar de Rupel. Vermoedelijk is Ć©Ć©n glasaal via zo'n leiding stroomopwaarts tot in de Kleiputten gezwommen."

Eet geen bedreigde paling

De paling uit de Kleiputten is opnieuw vrijgelaten in de Rupel. "Dit was een groene paling. Later in zijn leven wordt de vis donkerder van kleur en kan hij naar de Sargassozee zwemmen om zich voort te planten", aldus De Keersmaecker. "Jammer genoeg hebben we geen foto's ervan genomen."

Palingen zijn bedreigde dieren. Het Wereldnatuurfonds adviseert daarom al jaren om geen paling te eten en wil de verkoop in winkels verbieden. Het dier kan zich niet voortplanten in gevangenschap.

Meest gelezen