Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

‘Meerdere gaten geboord’: Duitse federaal parket onderzoekt mogelijke sabotage aan lng-pijpleiding

Illustratiebeeld.Beeld AFP

Er zijn meerdere geboorde gaten gevonden in een Duitse lng-pijpleiding in aanbouw. Het Duitse federale parket onderzoekt de zaak. Mogelijk gaat het om sabotage.

Eind vorige week berichtte de Duitse krant SHZ al over de mogelijke sabotage aan de pijpleiding die vloeibaar aardgas (lng) moet transporteren. Op ten minste drie plaatsen in de leiding, die in de regio van Hamburg gebouwd wordt, zijn gaten met een diameter van zo’n centimeter geboord. Het Duitse federale parket opent nu een onderzoek naar de zaak, zo meldt de Duitse lokale openbare omroep NDR op woensdag. De schade aan de leiding wordt onderzocht als mogelijke “anti-constitutionele sabotage”.

De 55 kilometer lange lng-pijpleiding loopt van Brunsbüttel naar Hetlingen in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. De leiding, die gebouwd wordt door het Nederlandse Gasunie, moet de toekomstige lng-terminal van Hamburg verbinden met het Duitse langeafstandspijpleidingennetwerk. De bouw van de leiding ging in maart van start en had oorspronkelijk eind 2023 afgelopen moeten zijn. Door de schade slaagde Gasunie daar niet in. In november werd bij de Duitse politie klacht neergelegd omwille van de schade aan de leiding.

De komst van de leiding verliep niet zonder slag of stoot. In augustus hielden klimaatactivisten nog een vreedzaam protest op een deel van de bouwplaats. Buurtbewoners namen dan weer juridische stappen tegen de bouw van de leiding. Zonder succes.

De pijpleiding in aanbouw maakt deel uit van een groter Duits plan. Sinds de oorlog in Oekraïne is Duitsland naarstig op zoek naar alternatieven voor Russisch (pijpleiding)gas. De Duitse overheid kijkt, net zoals vele andere landen, naar vloeibaar aardgas als alternatief. Die brandstof wordt aangeleverd per schip. Om die reden bouwt Duitsland verschillende nieuwe lng-terminals aan de zijn kust. Die moeten ervoor zorgen dat er meer vloeibaar gas geïmporteerd kan worden.

Nord Stream

Het is niet duidelijk hoe de gaten in de Duitse pijpleiding ontstaan zijn. Het is wel het zoveelste incident met kritische energie-infrastructuur. Eerder vonden al sabotageacties plaats aan andere belangrijke gasleidingen. Zo raakte in september 2022 de Nord Stream-leiding in de Baltische Zee zwaar beschadigd door explosies. In oktober liep ook de Balticconnector, een gasleiding tussen Finland en Estland, schade op. De Finse autoriteiten vermoeden dat een Chinees vrachtschip verantwoordelijk is voor de schade aan de Balticconnector.

Het is niet duidelijk wie achter de sabotage van de Nord Stream-leiding zit. De Amerikaanse krant The Washington Post en het Duitse Der Spiegel schreven eind vorig jaar dat een commandant van de Oekraïense speciale eenheden mogelijk achter de sabotage van Nord Stream zat.