Foto: Keramat Hafezi Birgani

Geen happy end voor het liefdesverhaal tussen de Iraanse kraanvogel Omid en Limburgse kraanvogel Roya

Het liefdesverhaal tussen de Siberische kraanvogel Omid in Iran en de gekweekte Roya uit Zutendaal kent voorlopig geen happy end. De vrouwelijke kraanvogel uit Zutendaal werd begin vorig jaar naar Iran gestuurd in de hoop dat ze samen met Omid een gezin zou stichten. Uiteindelijk werd Roya alleen teruggevonden en was Omid verdwenen. 

"We hebben alles op voorhand goed gepland en aanvankelijk leek het goed te komen tussen de twee Siberische kraanvogels", vertelt Geer Scheres van het kweekcentrum in Zutendaal. "Onze Roya is begin dit jaar naar Iran vertrokken. Zij en Omid leken het goed met elkaar te kunnen vinden en ze zijn ook samen naar Siberië vertrokken. Dan is Omid zijn eigen weg gegaan en hebben we Roya alleen teruggevonden. Wat er precies mis is gegaan, is niet duidelijk."

Onze kraanvogel Roya wacht nu in Iran of Omid nog terugkeert, maar het is mogelijk dat hij een jaar overslaat

Geer Scheres

"We hebben Roya intussen weer ondergebracht in onze volière in Iran", gaat Scheres verder. "We moeten nu afwachten of en wanneer Omid terugkeert. Het is al verschillende keren gebeurd dat hij bij milde winters in de zuidelijke overwinteringsgebieden niet terugkwam naar Iran. Het zou kunnen dat hij ook nu weer een jaar overslaat. Voorlopig moeten we samen met Roya afwachten."

"Een nieuw mannetje vanuit Zutendaal naar Iran sturen is geen optie, daar komt ruzie van

Geer Scheres

"We bekijken ook andere opties", zegt Scheres nog. "We zouden bijvoorbeeld ook een ander mannetje vanuit Zutendaal naar Iran kunnen sturen, maar dat is niet echt een goed idee. Als Omid dan terugkeert, zit Roya met twee mannetjes. Mogelijk wil ze dan niets meer van Omid weten en dat is niet de bedoeling. We willen wel degelijk Omid aan Roya koppelen. De kraanvogels kunnen ook niet met zijn drieën naar Siberië vertrekken, daar komt ruzie van. We zijn het dus allemaal intensief aan het bekijken, met heel veel mensen in heel veel verschillende landen."

Kraanvogels door zachte weer later vertrokken

"Het is natuurlijk de natuur die de bovenhand heeft", besluit Scheres. "Het weer is ook hier heel zacht geweest waardoor ook de Europese kraanvogels heel laat vertrokken zijn naar Frankrijk en Spanje en soms zelfs niet doorgevlogen zijn tot in Spanje. Maar dat is de natuur en daar kunnen wij natuurlijk niets aan veranderen", besluit Scheres.

Keramat Hafezi Birgani

Meest gelezen