FLEMAL

Protest tegen nieuwe vervoersplannen bij De Lijn groeit: "Besparingsmaatregel met zware gevolgen voor heel veel mensen"

Naast reizigersorganisaties kanten nu ook de christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ACOD zich tegen de hervormingsplannen bij De Lijn die volgende zaterdag worden ingevoerd. Het ACV heeft het over "een grote chaos" en "een besparingsmaatregel met zware gevolgen voor heel veel mensen". De ACOD vraagt dat de Vlaamse overheid meer investeert in openbaar vervoer.

Door de invoering van de nieuwe vervoersplannen zullen er volgens De Lijn 3.247 haltes verdwijnen. Zowat een kwart van de overblijvende haltes zal op aanvraag worden bediend door flexvervoer. 

Dit plan zal enkel vervoersarmoede in de hand werken

Jo Van der Herten (ACV Openbare Diensten)

"Hoewel het mooi verpakt wordt als een verbetering van het openbaar vervoer, is het niet meer of minder dan een besparingsmaatregel. Eentje met zware gevolgen voor heel veel mensen", zegt Jo Van der Herten van ACV Openbare Diensten. "90 procent van de tram- en busgebruikers geven aan dat ze aangewezen zijn op het aanbod van De Lijn voor al hun essentiële verplaatsingen. Toch werden sinds 2010 al honderden miljoenen euro’s bespaard bij De Lijn."

"Dit plan zal enkel vervoersarmoede in de hand werken", aldus Van der Herten. Vooral voor ouderen en minder mobielen is de hervorming absoluut geen vooruitgang, vindt het ACV. "Deelsteps of een eind wandelen naar de bushalte zijn voor hen geen optie."

"Alles wijst erop dat het "vervoer op maat" zal uitdraaien op een grote besparingsoperatie die de kwaliteit van die dienstverlening zwaar onderuit haalt", zegt Jo Van der Herten nog. "Los daarvan blijkt nu ook dat er niet aan de randvoorwaarden voldaan is: de beloofde Hoppin-punten met een aanbod van verschillende vervoersmogelijkheden zijn er nog niet en de routeplanner die daarbij hoort, werkt niet. Het is momenteel bijvoorbeeld niet mogelijk om er taxiritten, deelauto’s of e-steps mee te boeken.”

Logisch gevolg van gebrek aan kwaliteit en kwantiteit en van doelbewuste verrottingsstrategie

Stan Reusen (ACOD)

"Het openbaar vervoer in Vlaanderen wordt al jaren mismeesterd", zegt Stan Reusen van ACOD TBM. "Er is te weinig budget en te weinig kwaliteit. Het gebrek aan budget en investeringen worden in deze hervorming verpakt met dure woorden, zoals een efficiënte organisatie en betere planning."

De realiteit voor de reiziger blijft volgens de ACOD pijnlijk genoeg dezelfde: minder haltes, minder bediening en meer vervoersarmoede. "Want dat is het echte probleem",  aldus Stan Reusen. "Enkel wie echt geen alternatief heeft, maakt nog gebruik van het openbaar vervoer. Het is een logisch gevolg van het gebrek aan kwaliteit en kwantiteit en van de doelbewuste verrottingsstrategie van de huidige beleidsmakers in Vlaanderen."

ACV en ACOD sluiten zich aan bij de protestactie van de organisatie "Verenigde Supporters Openbaar Vervoer". Die wordt zaterdag gehouden aan de stations van Brugge, Gent Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal, Hasselt en Leuven onder de noemer "Vijf voor twaalf".

Meest gelezen