Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Live - Oekraïne. Rusland plant oefening met tactisch kernwapen: Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen ‘chantage’

De lancering van een Russische intercontinentale raket.Beeld EPA

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• Analyse. Met deze drie offensieven probeert Rusland de regio Donetsk geheel in handen te krijgen

• Achtergrond. Van de ‘gasmaskerbreker’ uit WO I tot clustermunitie: dit zijn de verboden wapens van Poetin

• Interview. ‘Het gevaar is groter dan ooit’: generaal-majoor Michel Van Strythem, topman van Cyber Command

• Analyse. Neutraliteit, gifpillen en de rol van Boris Johnson: steeds meer details bekend over mislukte vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland

Live

  1. Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

    De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

    "We zien hier niets nieuws", aldus de woordvoerder, die nucleaire chantage "een constante praktijk" van het regime van de Russische president Poetin noemde.

    Rusland meldde dat het de inzet van zogenoemde tactische kernwapens zou oefenen als onderdeel van een militaire oefening. Het zou een reactie zijn op "dreigementen" van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Deze landen steunen Oekraïne in diens strijd tegen de Russische invasietroepen.

  2. Rus opgepakt om plannen voor opblazen gerechtsgebouwen

    In Rusland is een man opgepakt omdat hij plannen zou hebben gehad om twee gerechtsgebouwen op te blazen. Volgens de Russische veiligheidsdiensten (FSB) zou hij die plannen in opdracht van Oekraïne hebben gesmeed. Hij is aangeklaagd voor terrorisme.

    De verdachte, die in de veertig is, zou zijn betrapt terwijl hij "onbekende objecten" plaatste in het bouwafval in de buurt van een treinstation in de stad Tambov, op zo'n 400 kilometer van Moskou. Volgens de FSB ging het om explosieven en was het de bedoeling om die te laten afgaan bij gerechtsgebouwen in de stad.

    De veiligheidsdiensten zeggen dat de man regelmatig pro-Oekraïense websites bezocht en gerekruteerd was door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin zegt regelmatig dat Kiev mensen in Rusland inzet voor sabotageaanslagen.

  3. Ten minste zes mensen gewond bij droneaanval op Russsische grensregio Belgorod

    Bij een droneaanval op de Russische grensregio Belgorod zijn minstens zes doden gevallen en 35 mensen gewond geraakt. Dat meldt de gouverneur van de aan Oekraïne grenzende regio vandaag via Telegram. De drone trof volgens hem twee vrachtwagens die werknemers naar hun werk vervoerden. Volgens Rusland zit Oekraïne achter de aanval. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

    De Russische grensregio’s Belgorod en Koersk zijn sinds eind vorig jaar steeds vaker het doelwit van Oekraïense drone-en raketaanvallen en sabotageacties. Bij de bloedigste aanval tot nu toe, in december, vielen volgens de regionale autoriteiten 25 doden. In februari kwamen er ook zes mensen om het leven.

    Beeld AFP

    De Oekraïense troepen krijgen bij deze aanvallen hulp van anti-Poetingezinde Russische milities. Zij krijgen wapens en inlichtingen van Oekraïne, maar opereren zelfstandig op Russisch grondgebied. De Russische president Vladimir Poetin noemde hen eerder ‘verraders’ en zou luchtaanvallen op de groepen hebben uitgevoerd.

    Om de grensaanvallen tot stoppen te brengen wil Poetin een bufferzone creëren, die groot genoeg is dat Belgorod en andere regio’s niet meer kunnen worden getroffen. Het zou betekenen dat het Russische leger de Oekraïense regio rond de stad Charkiv moet innemen. Daartoe deed het Russische leger direct na de invasie al een poging, maar die faalde toen.

    Sebas van Aert

  4. Moskou plant oefening met tactisch kernwapen 'westerse dreigementen'

    Rusland zal binnenkort een militaire oefening houden met een tactisch kernwapen, dat zegt het Russische ministerie van Defensie op maandag. De oefening komt er op vraag van de Russische president Vladimir Poetin. Het Kremlin wil "de voorbereiding en inzet voor het gebruik van niet-strategische kernwapens inoefenen".

    Volgens Moskou is de oefening het gevolg van "provocerende uitspraken en dreigementen van bepaalde westerse functionarissen aan het adres van de Russische Federatie". Bij de tests zijn de luchtmacht, de marine en de troepen van het Zuidelijk Militair District betrokken, dat zeer dicht bij Oekraïne ligt en onder andere Oekraïense regio's omvat die Moskou beweert te hebben geannexeerd. De datum en locatie van de tests werden niet gespecificeerd.

    Het is niet duidelijk of de bommen ook daadwerkelijk tot ontploffing zullen worden gebracht. De laatste Russische nucleaire tests waren in 1990, ten tijde van de Sovjet-Unie. 

    Tactische nucleaire wapens zijn bommen die bedoeld zijn voor militaire doelen. Het zijn geen bommen waarmee grote steden totaal vernietigd kunnen worden. Rusland heeft naar schatting zowat 2.000 tactische kernkoppen, waarvan een deel in Wit-Rusland is gestationeerd.

    De Russische president Vladimir Poetin. Beeld AFP
  5. Volgens diplomaat moet Rusland zijn raketarsenaal uitbreiden: 'We bevinden ons nu in het stadium van een open confrontatie'

    Rusland zal zijn raketarsenaal moeten uitbreiden om het Westen af te schrikken. Dat zegt een Russische diplomaat op maandag. "We bevinden ons nu in het stadium van een open confrontatie, die hopelijk niet zal uitmonden in een direct gewapend conflict", zegt Grigory Mashkov aan het Russische persbureau RIA. 

    Volgens Mashkov moet Rusland "verdere stappen nemen om de defensiecapaciteit te versterken, inclusief het uitbreiden van het raketarsenaal om elke potentiële vijand te ontmoedigen om de kracht van Rusland te testen". 

    Het Kremlin heeft de nationale wapenproductie opgevoerd en zal volgens voorspellingen van de Verenigde Staten dit jaar meer artillerie produceren dan alle 32 NAVO-leden samen. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute zal Rusland in 2024 7,1 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) uitgeven aan defensie, dat is meer dan een derde van de totale overheidsuitgaven. 

    Een Russische intercontinentale raket tijdens een militaire parade in Moskou.Beeld ANP / EPA
  6. Zes doden en vijfendertig gewonden bij Oekraïense droneaanval op Belgorod

    Zes mensen zijn omgekomen bij een Oekraïense droneaanval op de Russische stad Belgorod, aan de grens met Oekraïne, zegt gouverneur Vjatsjeslav Gladkov. Vijfendertig mensen raakten gewond. 

    "Twee kleine vrachtwagens (...), die werknemers naar hun werkplek vervoerden, en een auto werden aangevallen door het Oekraïense leger met kamikazedrones", zegt Gladkov op Telegram. "Zes mensen kwamen om" en "vijfendertig mensen raakten gewond, onder wie twee kinderen met oppervlakkige wonden".

  7. Zweden onderzoekt of Rusland achter twee treinontsporingen zit

    De Zweedse autoriteiten onderzoeken of Rusland achter het ontsporen van twee treinen zit. Dat schrijft Financial Times. De ontsporingen vonden in december en februari plaats op de lijn tussen het Zweedse Kiruna en het Noorse Narvik. Tussen de Scandinavische plaatsen wordt ijzererts vervoerd. 

    Westerse inlichtingendiensten vermoeden dat Rusland verschillende soorten (sabotage)operaties in de EU plant. In april werden nog twee mannen gearresteerd die sabotageacties planden op een Duitse militaire basis. In het Verenigd Koninkrijk werden verschillende personen gearresteerd na de brandstichting op een magazijn met hulp voor Oekraïne. Op het Tsjechische spoor werd spoorsignalisatie gesaboteerd, vermoedelijk door Rusland. 

    Beeld EPA
  8. Een half jaar lang kwam Rusland amper vooruit, maar nu liggen de kaarten anders

    Het Oekraïense leger, geplaagd door tekorten aan munitie en mankracht, staat aan het oostelijke front zwaar onder druk. Welke voortgang heeft Rusland de afgelopen maanden geboekt en wat is het strategische belang daarvan?

    Lees hier de analyse.

    Beeld AFP
  9. Rusland zet voormalige topfunctionaris Oekraïense veiligheid op lijst van gezochte personen

    Rusland heeft de voormalige secretaris van de Oekraïense Nationale Raad voor Veiligheid en Defensie, Oleksej Danilov, op de lijst van gezochte personen gezet. Dat meldt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zondag.

    Waarom Danilov gezocht wordt, werd niet bekendgemaakt. Het ministerie meldde alleen dat "Alexey Myacheslavovich Danilov, geboren op 7 september 1962 in de stad Krasny Luch, regio Loehansk, wordt gezocht op grond van een artikel uit het Russische Wetboek van Strafrecht".

    Zaterdag zette Rusland ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst, berichten Russische media. Ook van hem werd niet bekendgemaakt waarvoor hij gezocht wordt.

    Eerder zette Rusland ook al de premier van Estland, Kaja Kallas, op de opsporingslijst. Ook een Litouwse minister wordt gezocht door Moskou.

    Oleksej Danilov.Beeld President.gov.ua, CC BY 4.0
  10. Russische leger meldt verovering van Oost-Oekraïens dorp Otsjeretyne

    Russische troepen hebben opnieuw een dorp in het oosten van Oekraïne veroverd. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Het gaat om Otsjeretyne, een dorp dat voor de oorlog zo’n drieduizend inwoners telde.

    Sinds de val van Avdiivka in februari boeken de Russen gestaag kleine succesjes in het oosten van Oekraïne. Het Oekraïense leger kampt nog altijd met tekorten aan munitie en mankracht, wat Rusland in staat stelt het ene na het andere dorp te veroveren. De Russen willen zo de gehele provincie Donetsk in handen krijgen.

    De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War vermoedt dat Rusland vanuit Otsjeretyne twee routes heeft om door te stoten richting het noorden en noordwesten van Oekraïne.

    Naast het grondoffensief bestookt Rusland de Oekraïeners ook met raketten en drones in het oosten van het land. De gouverneur van Donetsk maakt melding van twee doden nadat vannacht een raket was ingeslagen in een huis in Pokrovsk. Daarnaast zegt de Oekraïense luchtmacht Russische gevechtsdrones te hebben neergehaald.

    Jasper Daams

    Lees ook: Waarom de Oekraïense blunder in het dorpje Otsjeretyne grote gevolgen kan hebben

  11. Nieuwe Russische raketaanvallen op Oekraïne tijdens orthodox Pasen

    Rusland heeft tijdens het orthodoxe paasfeest nieuwe drone- en raketaanvallen uitgevoerd op zijn buurland Oekraïne. Minstens twee mensen zijn om het leven gekomen.

    De Oekraïense luchtmacht zegt dat ze in de nacht van zaterdag op zondag 23 van de 24 Russische gevechtsdrones heeft kunnen neerhalen. Toch zijn er op verschillende plaatsen in het land meldingen van schade.

    In de Pokrovsk, in de regio Donetsk, zijn twee mensen om het leven gekomen toen een raket een huis vernielde, meldt gouverneur Vadim Filashkin op de berichtendienst Telegram.

    In de regio Dnjepropetrovsk hebben vallende de brokstukken van neergehaalde projectielen verschillende gebouwen beschadigd. Volgens de lokale overheid is daardoor ook een brand uitgebroken.

    Oekraïense media zeggen dat ook in de stad Charkiv, in het oosten van het land, een woning werd getroffen. "Zes mensen raakten gewond, onder wie een meisje dat in 2015 werd geboren", zegt gouverneur Oleh Synjehoebov.

    De orthodoxe christen in Rusland vieren het paasfeest vandaag/zondag, op basis van de juliaanse kalender. De andere christelijke feestdagen in Oekraïne zijn sinds de oorlog in Rusland wel aangepast aan de westerse kalender. Zo is Kerstmis vervroegd van 7 januari naar 25 december.

    Zaterdag werd Charkiv ook al getroffen door drone- en raketaanvallen.Beeld AP
  12. Europese inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

    Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.

    Uit die gegevens komt naar voren dat Rusland lijkt te werken aan een agressievere aanpak. Er kunnen bijvoorbeeld bom- en brandaanslagen worden uitgevoerd en infrastructuur kan worden gesaboteerd.

    De autoriteiten in verschillende landen hebben al actie ondernomen om dat te voorkomen. Zo zijn vorige maand in Duitsland twee mannen opgepakt vanwege vermeende plannen om aanslagen te plegen op militaire en logistieke locaties.

    Veiligheidsdiensten kijken volgens de krant nu ook of ze mogelijke doelwitten hebben gemist. Als voorbeeld wordt een onverklaarde explosie uit april genoemd bij een munitiefabriek in Wales.

    Een inlichtingenbron voorspelt in de FT dat de Russische president Vladimir Poetin op allerlei manieren grenzen gaat opzoeken in Europa. Het kan dan naast sabotage ook gaan om de verspreiding van desinformatie of hackaanvallen.

  13. Schade aan Oekraïense stroomvoorziening door Russische aanvallen loopt verder op

    De grootschalige Russische drone- en raketaanvallen op de energievoorziening van Oekraïne hebben al meer dan 1 miljard dollar (930 miljoen euro) aan schade veroorzaakt. Dat zegt de Oekraïense minister van Energie, German Galushchenko.

    De Russische strijdkrachten bestoken sinds 22 maart vrijwel dagelijks Oekraïense thermische en waterkrachtcentrales en hoofdnetwerken. Dat leidt in tal van regio’s herhaaldelijk tot langdurige stroomuitval. De aanvallen leggen de productie in fabrieken stil, maar ondermijnen ook het moreel van de bevolking.

    ‘Vandaag spreken we over verliezen van meer dan een miljard dollar. Maar de aanvallen gaan door en het is duidelijk dat de kosten zullen toenemen’, aldus Galushchenko. Het is vooral de schade aan de warmte- en waterkrachtcentrales die in de papieren loopt.

    Volgens de minister is de stroomvoorziening stabiel, maar de situatie kan elk moment veranderen. Op dit moment profiteert de gehavende energiesector van het mooie weer. Windmolens en zonnepanelen leveren meer stroom.

    Peter van Ammelrooy

  14. Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

    Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een arrestatiebevel uitgeschreven tegen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat melden Russische media.

    Het Russische nieuwsagentschap Tass schrijft dat Zelensky wordt opgespoord wegens een overtreding van het Russische strafrecht. Om welke overtreding het gaat, is niet bekendgemaakt.

    Beeld AFP

    Eerder zette Rusland ook al de premier van Estland, Kaja Kallas, op de opsporingslijst. Ook een Litouwse minister wordt gezocht door Moskou.

    Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde eerder een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin om zijn vermeende betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen.

  15. Grote branden in Charkiv na nieuwe Russische aanvallen

    In Charkiv, in het oosten van Oekraïne, zijn zaterdag verschillende branden uitgebroken na Russische drone- en raketaanvallen. Dat heeft de Oekraïense civiele bescherming zaterdag meegedeeld. Bij de aanvallen vielen minstens vier gewonden, onder wie een kind.

    Volgens de Oekraïense luchtmacht heeft Rusland in de nacht van vrijdag op zaterdag dertien Shahed-gevechtsdrones en vier omgebouwde luchtdoelraketten van het type S-300 ingezet. De luchtmacht zegt dat alle drones onderschept werden, maar Ihor Terechov, de burgemeester van Charkiv, maakt wel melding van branden na twee droneaanvallen.

    De grootste brand, met een totale oppervlakte van 3.000 vierkante meter, is uitgebroken in een magazijn. De bluswerken zijn zaterdagvoormiddag nog aan de gang.

    Charkiv ligt slechts een veertigtal kilometer van de Russische grens. Sinds het uitbreken van de oorlog, meer dan twee jaar geleden, wordt de stad regelmatig met raketten en bommen bestookt. De voorbije weken heeft Rusland de aanvallen nog verder opgevoerd. De vrees bestaat dat de stad geleidelijk onbewoonbaar zal worden.

    Beeld REUTERS
    Beeld REUTERS
  16. Rusland meldt nieuwe raketaanval op de Krim met Amerikaanse Atacms-raketten

    Rusland zegt een raketaanval op het illegaal geannexeerde schiereiland de Krim te hebben verijdeld. Volgens het Russische ministerie van Defensie vuurde Oekraïne vier Amerikaanse Atacms-raketten af, maar haalde de luchtverdediging de projectielen neer. Die bewering is niet onafhankelijk te verifiëren. De Oekraïense autoriteiten hebben niet op het bericht gereageerd.

    Oekraïne beschikt pas enkele maanden over de langeafstandsversie van de Atacms, die een bereik van 300 kilometer hebben. Lange tijd weigerde de Amerikaanse regering deze raketten te leveren, omdat zij vreesde Rusland te provoceren. Nadat Rusland rond de jaarwisseling Noord-Koreaanse raketten had ingezet, ging het Witte Huis alsnog overstag. Hoeveel langeafstandsraketten de VS aan Oekraïne hebben geleverd, is niet bekend.

    Afgelopen week kwamen al berichten dat Oekraïne de nieuwe raketten had ingezet in de strijd tegen de Russen. Russische oorlogsbloggers meldden dat vijftien tot dertig Atacms-raketten werden afgevuurd op de Krim. Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat Kiev de Atacms heeft ingezet, maar gingen niet op specifieke aanvallen in.

    Pepijn de Lange

    Lees ook. Iraanse en Noord-Koreaanse hulp aan Rusland deden VS bijdraaien: Oekraïne zet felbegeerde raketten meteen in

  17. Drie mensen gewond door brokstukken van neergestorte Russische drones in Charkiv

    In Charkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne, zijn drie mensen gewond geraakt door brokstukken van neergestorte Russische drones. Er ontstond ook brand in een kantoorgebouw, aldus de regionale gouverneur.

    Oleh Synehubov schreef op Telegram dat een 13-jarig kind en een vrouw werden behandeld in het ziekenhuis. Een tweede vrouw werd ter plaatse behandeld. De hulpdiensten kregen het vuur onder controle, voegde hij eraan toe.

    Beeld AP
  18. Rusland pocht over eigen terreinwinst en Oekraïense verliezen

    Rusland maakt zich sterk dat het sinds begin 2024 zo'n 547 vierkante kilometer Oekraïens grondgebied heeft veroverd. Daarnaast zou het Oekraïense leger volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe dit jaar al meer dan 111.000 manschappen hebben verloren, evenals meer dan 21.000 voertuigen en andere militaire uitrusting. Dat zei hij vrijdag op een vergadering met hooggeplaatste militairen.

    Nog volgens Sjojgoe waren de Oekraïense verliezen vooral in april bijzonder hoog. Toen zouden er dagelijks meer dan Oekraïense 1.000 soldaten zijn gedood of ernstig gewond geraakt. Zijn beweringen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd en zijn allicht zwaar overdreven en een onderdeel van de propaganda-oorlog.

    Wel staat vast dat Oekraïne al een hele tijd moeite heeft om stand te houden, onder meer als gevolg van vertragingen op vlak van de westerse wapenleveringen en een tekort aan strijdkrachten. Sinds ongeveer zes maanden blijft Moskou steeds weer terrein winnen, vooral in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk. Daar kon Rusland het front doorbreken bij het stadje Otsjeretyne, waarbij het front sinds enkele weken gestaag opschuift in westelijke richting.

    Volgens de aan het Oekraïense leger gelieerde organisatie DeepstateMap, dat zich baseert op openbaar beschikbare beelden en bronnen, bedraagt de Russische terreinwinst dit jaar ongeveer 340 vierkante kilometer. In totaal bezet Rusland nu 18,032 procent van het Oekraïense grondgebied, tegenover 17,795 procent begin 2024.

  19. EU veroordeelt cyberaanvallen tegen Duitsland en Tsjechië

    De Europese Unie veroordeelt de cyberaanvallen van de "door Rusland gecontroleerde" groep APT28 in Duitsland en Tsjechië en zal "het volledige spectrum aan maatregelen" aanwenden "om het kwaadaardige gedrag van Rusland in cyberspace te voorkomen, af te schrikken en te beantwoorden". Dat stelt hoge vertegenwoordiger Josep Borrell vrijdag in een verklaring namens de 27 lidstaten. Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg veroordeelde de aanval in een bericht op X.

    Vrijdag maakte de Duitse regering bekend dat ze APT-28 verantwoordelijk houdt voor een cyberaanval die de sociaaldemocratische partij SPD vorig jaar trof. Die groep wordt volgens de Duitsers aangestuurd door de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Berlijn riep prompt de zaakgelastigde van de Russische ambassade op het matje. Ook Tsjechië deelde mee dat zijn instellingen getroffen werden door deze cyberaanval.

    "Deze kwaadaardige cybercampagne toont Ruslands doorlopend patroon van kwaadaardig gedrag in cyberspace, door democratische instellingen, overheidsinstanties en leveranciers van essentiële infrastructuur in de EU en daarbuiten te viseren", reageert Borrell. De EU zal dit gedrag "niet tolereren", verzekert hij.

    De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid wijst erop dat APT-28 in het verleden herhaaldelijk door Rusland is ingezet om cyberaanvallen uit te voeren tegen de EU, de lidstaten en internationale partners als Oekraïne. In de EU zouden onder meer Polen, Litouwen, Slovakije en Zweden getroffen zijn.

    De EU vaardigde in 2020 al sancties uit tegen individuen en instanties die verantwoordelijk werden geacht voor een aanval van APT-28 op het Duitse parlement in 2015.

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Oekraïne mag Russisch grondgebied aanvallen met Britse wapens, Kremlin reageert geagiteerd

    Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is de uitspraak van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron dat Oekraïne Britse wapens mag gebruiken om doelwitten op Russisch grondgebied mee te raken, een "nieuw bewijs van de hybride oorlog van het Westen" tegen Rusland. Dat zei woordvoerster Maria Zacharova vanmiddag in het Kremlin. Het Westen voert een oorlog tegen Rusland "met Oekraïense handen", klonk het nog. "Rusland beantwoordt de aanvallen en zal dat blijven doen."

    Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov noemde de uitspraken van Cameron op zijn beurt "zeer gevaarlijk" en had het over "een directe escalatie van de spanningen rond het conflict in Oekraïne, die uiteindelijk de Europese veiligheid zouden kunnen bedreigen".

    Cameron zei gisteren bij een bezoek aan Kiev dat Oekraïne mag kiezen welke militaire doelwitten het viseert in zijn verdediging tegen de Russische invasie-oorlog, of die doelwitten nu in Rusland of in bezet Oekraïens gebied liggen. Dat geldt volgens Cameron ook voor de wapens die Oekraïne van het Verenigd Koninkrijk heeft gekregen. "Oekraïne heeft dat recht. Net zoals Rusland binnen Oekraïne toeslaat, kun je heel goed begrijpen waarom Oekraïne de behoefte voelt om ervoor te zorgen dat het zichzelf verdedigt", zei Cameron (zie bericht 06.50 uur).

    Het Verenigd Koninkrijk voorziet Oekraïne onder andere van krachtige Storm Shadow-raketten met een bereik van 250 km. Ook Frankrijk levert die raket, onder de naam Scalp EG. Cameron kondigde in Kiev nog voor drie miljard pond (3,5 miljard euro) extra aan jaarlijkse militaire hulp voor 'zo lang het nodig is'.

    Andere landen hebben wel afspraken met Oekraïne dat ze de wapens die ze van hen hebben gekregen, niet inzetten boven Russisch grondgebied. Zo heeft Kiev met Washington de afspraak dat het de nieuwe ATACMS-raketten enkel op bezet Oekraïens gebied zal inzetten, zoals de Donbas en het Krim-schiereiland.