In welke gemeenten is het gevaar (voorlopig) geweken en waar houden ze hun hart vast? Een overzicht per provincie

De zware regenval van de voorbije dagen veroorzaakte op verschillende plaatsen in Vlaanderen wateroverlast. Vooral Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant werden zwaar getroffen. Waar is het gevaar (voorlopig) geweken en waar houden ze hun hart vast voor aangekondigde regen?

red

Oost-Vlaanderen

Vrijdagochtend om 9.30 uur komt het provinciaal coördinatiecomité van Oost-Vlaanderen opnieuw samen. Tot dan blijft de provinciale fase van het rampenplan zeker van kracht, zo luidt het bij provinciegouverneur Carina Van Cauter. “De voorbije 24 uur is relatief weinig neerslag gevallen, waardoor de situatie op de meeste plaatsen stabiel is. Vanavond komt wel een nieuwe regenzone aan, maar de regenval zou beperkt blijven tot 5-10 milliliter. Dat valt gelukkig nog mee, want de waterpeilen staan nog altijd hoog en elke centimeter telt momenteel.”

LEES OOK. “Overstromingsgevoelig gebied? Dat wist ik niet toen ik hier kwam wonen”: bewoners Zandbergen ontruimen huizen uit vrees voor erger

Als bijkomende maatregel werd beslist dat zeker tot vrijdag 16 uur tijdens laagtij geen scheepvaart toegelaten zal zijn op het kanaal Gent-Terneuzen. “Dat om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk water richting zee afgevoerd kan worden.”

Vooral de Denderstreek kon het overtollige water de voorbije dagen niet slikken. In zeker 624 huizen stroomde het water binnen, met Geraardsbergen en Ninove als zwaarst getroffen gemeenten.

In Ninove is de situatie momenteel stabiel. Een stijging van het water wordt niet meer verwacht, maar veel hangt af van het debiet dat binnenkomt via de hoger gelegen gebieden. De stad blijft alles wel nog monitoren. En omwille van de wateroverlast werd in Denderleeuw nu ook de Kiekenborrestraat afgesloten. Daar werden eerder al enkele straten en gebieden afgesloten.

In Geraardsbergen is het waterpeil licht gezakt en zijn de kritieke plaatsen onder controle. Hoewel de situatie positief evolueert, blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. In Zandbergen werden woensdagmorgen de bewoners van zeven huizen geëvacueerd door het stijgende water. De bewoners kunnen donderdagmiddag terug naar huis, zegt burgemeester Ann Panis. De brandweer heeft de huizen gecontroleerd en de sociale dienst van de stad zorgt voor begeleiding. (Lees verder onder de foto)

Een muurtje naast de beek beschermt het huis van Steven en Priscilla tegen het water, al wil de stad het laten afbreken.© cbh

In Wichelen is rond de Krijgelstraat het waterpeil van de Molenbeek opnieuw sterk gestegen. De pompen op de Molenbeek ter hoogte van Ten Brugsken blijven op volle kracht draaien. Ondertussen blijft de brandweer mogelijk bedreigde woningen voorzien van (extra) zandzakken. In Sint-Lievens-Houtem en Haaltert valt de situatie mee.

LEES OOK. Van alles beloofd, maar er kwam weinig van in huis: waarom Denderbekken meer dan 13 jaar na vorige overstromingen opnieuw onder water staat

De waterstanden op de Leie evolueren gunstig. Gent beleefde een rustige nacht, bevestigt Thomas Dierckens, woordvoerder van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “Er waren geen extra evacuaties en geen grote interventies van de brandweer. De brandweer blijft wel zandzakken leveren op risicoplekken.”

Sint-Martens-Latem haalt ook opgelucht adem. Volgens de voorspelling gingen de waterstanden donderdagmiddag sterk stijgen, maar in werkelijkheid bereikte de Leie in de nacht van woensdag op donderdag haar hoogste niveau. “De Leie stond toen 7,17 meter hoog en is intussen gezakt naar 7,10”, zegt burgemeester van Latem Pieter Vanderheyden (Welzijn). “Het niveau van de Leie is systematisch aan het zakken en dat heeft alles te maken met het openzetten van de sluis aan het kanaal Gent-Terneuzen.”

Hoewel in Deinze het water van de Leie donderdagvoormiddag was gezakt van 7,80 naar 7,68 cm, bleef een aantal gebieden kampen met wateroverlast. Dat was onder meer het geval in de Rekkelinge in Bachte-Maria-Leerne, waar enkele opritten en garages onbereikbaar waren. Ook de horecazaak aan Vosselare Put blijft nog zeker tot vrijdag gesloten. De situatie is voorlopig stabiel, maar men hoopt op minder regen dan voorspelt. Zo kan het waterpeil geleidelijk normaliseren.

LEES OOK. 86-jarig koppel bereidt zich voor op overstroming: “Wonen hier al 50 jaar en was nog nooit zo erg”

Ook hoopvol nieuws uit de Goedingenstraat in Afsnee. Woensdag was het nog een van de zwaarst getroffen straten van Gent. Verschillende bewoners moesten ’s avonds worden geëvacueerd door het opkomende water. Donderdagvoormiddag is de situatie al iets rooskleuriger. Bewoners laten weten dat het water al een beetje is gezakt.

De R4 in Merelbeke was vannacht ook een tijdje afgesloten door wateroverlast, maar de brandweer laat weten dat het probleem donderdagochtend is opgelost. De brandweer houdt de buurt van het college van Melle extra in de gaten. Die plek werd woensdag sterk getroffen door wateroverlast van de Gondebeek. En de pompiers hielden afgelopen nacht ook de Assels en Keuzemeersen in Drongen en de Beukenlaan in Sint-Denijs-Westrem in de gaten. “We zijn daar zandzakken blijven aanleveren”, zegt de brandweer. “De situatie is er stabiel gebleven.” De komende uren is het afwachten.

In de Vlaamse Ardennen verwacht de brandweer vandaag geen grote problemen meer door wateroverlast. Al komt daar nu wel kritiek over het uitblijven van enkele wachtbekkens.

Vlaams Brabant

Vlaams-Brabant kondigde dinsdagavond de provinciale fase van het rampenplan af nadat heel wat gemeenten in het westelijke deel van de provincie getroffen waren door zware wateroverlast. Vooral Londerzeel, Affligem, Liedekerke en Lennik kregen het zwaar te verduren. Het rampenplan blijft nog minstens tot vrijdag van kracht: dat is donderdagvoormiddag beslist op het provinciale noodoverleg, zo meldt Laura Luyten, attaché noodplanning.

“In het westen van de provincie is de situatie stabiel, en zelfs licht verbeterd, in het oosten houden we vooral de rivier de Winge in het oog”, klinkt het. “De weervoorspellingen zijn momenteel gunstig. Vandaag zou het overwegend droog blijven, pas vanavond kan lokaal nog tot 5 mm regen vallen in Vlaams-Brabant. Vanaf morgen zou een drogere en koudere periode aanbreken. Er worden door deze regenval dus geen verdere problemen verwacht.” (Lees verder onder de foto)

De brandweer van de brandweerpost Tollembeek was twee dagen en twee nachten onafgebroken in de weer om overal langs de Mark water uit de huizen te houden.© zvbw

In Lennik, waar de situatie even kritiek was, evolueert de waterstand gunstig. De gemeente blijft wel zandzakken beschikbaar stellen. “Afgelopen nacht werd op regelmatige basis controle uitgevoerd op de kritieke plekken langsheen de Molenbeek en Diepenbroekbeek. Hoewel de waterstand gunstig evolueert, blijven we ook vandaag alles monitoren”, aldus het gemeentebestuur.

LEES OOK. “Water trekt traag weg, maar het duurt nog tot na het weekend voor alle straten terug vrij zijn”

In Londerzeel trekt het water overal traag maar gestaag weg. “Maar zeker op de Maldersesteenweg zal het nog tot na het weekend duren vooraleer alle straten terug watervrij zijn”, zegt burgemeester Conny Moons (LWD). “Er zijn nog heel wat straten afgesloten voor het verkeer.”

Om de veiligheid op openbaar domein te garanderen, zijn ook in Meise parken en natuurgebieden tot en met vrijdag 5 januari afgesloten. Het gaat om het Neromhof, Varkensputten, Velaertbos en de Wolvertemse Beemden.

LEES OOK. Weggepompt water loopt gewoon weer naar binnen: “Al de vierde keer dat we hier onder staan”

In Liedekerke trekt het water stilaan weg. Terwijl de Affligemsestraat ter hoogte van het station nog altijd onderbroken is door wateroverlast, is de nabijgelegen Nijverheidszone Begijnenmeers opnieuw toegankelijk. Hierdoor kon ook de N208 opnieuw worden opengesteld. “De N206, de weg tussen het op- en afrittencomplex van Affligem en de rotonde aan het station, is terug open”, zegt burgemeester Steven Van Linthout (CD&V). “Verkeer kan wel enkel van en naar Denderleeuw.”

De toestand rond de rivier de Mark in Herne en Galmaarden normaliseert sinds donderdagochtend. De rivier trok zich opnieuw terug in eigen bedding. Ook het geëvacueerd echtpaar in de Watermolenstraat in Galmaarden kon naar huis terugkeren. (Lees verder onder de foto)

Zandzakken in de Omloopstraat in Ieper.© fvl

In (Hever) Boortmeerbeek is gisteravond de Dijle nog stevig uit de oevers getreden. Onder andere het woonzorgcentrum heeft water in de kelder gekregen. “De brandweer is ter plaatse gegaan en heeft de wateroverlast proberen te bestrijden met zandzakjes. Al bij al valt de overlast nog mee en dat hebben we te danken aan de hulpverlening van brandweerzone Diest. Dankzij hun hulp zijn we gespaard gebleven van een ramp, want veel woningen hadden anders onder water kunnen lopen”, zegt burgemeester Karin Derua (Open VLD).

LEES OOK. Zennevallei kruipt door het oog van de naald: “Zonder de zware investeringen van de voorbije jaren waren ook wij verzopen”

Terwijl de westkant van het Pajottenland vocht tegen wateroverlast door hoge waterstanden in de valleien van Mark en Dender, bleef het opvallend rustiger aan de oostelijke kant van de regio in de Zennevallei. “Ook hier staan Zenne en kanaal zeer hoog, maar de grote investeringen tegen wateroverlast van de voorbije jaren hebben ons gered”, zo klinkt het bij de gemeentebesturen.

West-Vlaanderen

In Zuid-West-Vlaanderen lijkt het ergste voorbij. De overvloedige regenval zorgde ook daar voor wateroverlast. Vooral Deerlijk werd getroffen, al viel de schade mee. In Kortrijk hielden ze even hun hart vast en in Gullegem zagen ze de cyclocross bijna in het water vallen. “Intussen is de situatie in onze zone gestabiliseerd”, zegt zonecommandant Olivier Dorme.

LEES OOK. Dan toch plan B voor Hexia Cyclocross in Gullegem: deel parcours nog altijd onder water, dus wordt het 200 meter ingekort

Het aantal oproepen kon je donderdag nog op één hand tellen. Zo moest in Menen nog een huis behoed worden van water dat van een weide liep. “We volgen uiteraard de situatie op de voet, maar de pieken van het waterpeil zitten onder het alarmniveau. Het ziet er dus positief uit. Mocht het echt nodig zijn, dan staan de pompen staan gereed en is de voorraad zandzakjes aangevuld.”

De oproepen voor wateroverlast door de aanhoudende regen en nog eventuele stormschade bij brandweer Westhoek zijn donderdag volledig onder controle. “We telden om 13 uur slechts negen oproepen en verwachten ook geen grote problemen meer aan de waterlopen”, zegt Kevin White van Brandweer Westhoek. In Ieper en aan de Hooipiete in Lo werd wel een kleine muur van zandzakken gebouwd.

LEES OOK. Slechts 9 meldingen voor wateroverlast in Westhoek: muren van zandzakken gebouwd in Ieper en aan Hooipiete

Antwerpen

In Hof ter Bollen in Liezele (Puurs-Sint-Amands) staat donderdag bijna de volledige wijk onder water. Ook ter hoogte van het rusthuis aan Lippelo-Dorp staat de straat blank. In Oppuurs is er eveneens wateroverlast.

In de provincie Antwerpen blijft de schade door waterellende voor de rest voorlopig beperkt, al kregen ze daar ook met een ander extreem weerfenomeen te maken. In Putte en Onze-Lieve-Vrouw-Waver liet woensdagmiddag immers een windhoos een spoor van vernieling na.

LEES OOK. Tomatenkweker Paul “machteloos” nadat windhoos duizenden vierkante meter serre verwoest: “Ons levenswerk is kapot”

Limburg

Afgaande op de weersvoorspellingen lijkt Limburg dit keer aan erger te ontsnappen. Het peil van de waterlopen blijft onder controle. “Er worden niet echt problemen verwacht tenzij het weer nog spectaculair verandert en er gigantisch veel water zou vallen”, zegt arrondissementscommissaris Michel Carlier. “Ook de Maas kan de verwachte hoeveelheid water aan.”

LEES OOK. Peil van Limburgse waterlopen onder controle: “Winterbedding Maas kan verwachte hoeveelheid water aan”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen