Cokedealer die collega’s van de groendienst inschakelde, riskeert 2 miljoen euro verbeurdverklaring: “Ik snap hier niks van”

Illustratiebeeld© Shutterstock

Genk/Oudsbergen -

Een 39-jarige man uit Oudsbergen moet vrezen voor een verbeurdverklaring van maar liefst 2 miljoen euro omdat hij op grote schaal cocaïne zou verhandeld hebben in Genk. Hij riskeert ook een celstraf van 54 maanden. Samen met vier afnemers, die op hun beurt ook verhandeld zouden hebben, verscheen hij donderdag voor de Tongerse rechter.

Shauni Deferm

In oktober 2019 startte de politie na het verkrijgen van politionele informatie een dossier tegen de 39-jarige man nadat zijn naam genoemd werd als dealer in het Genkse. Hij zou op grote schaal cocaïne verhandelen en zijn collega’s van de groendienst inschakelen als subdealers. Zijn buurman zou dan weer zijn kelder ter beschikking hebben gesteld als verstopplek voor de drugs. Door observaties en tapgesprekken werden volgens de aanklager alle linken gelegd en konden er buiten de dertiger vier andere beklaagden, waaronder zijn collega’s en buurman, effectief aan de cocaïnehandel gelinkt worden.

SKY-berichten

Het was vooral het gebruik van een SKY-telefoon dat erop wees dat het niet om een kleinschalige handel ging, maar wel om een georganiseerd karakter, zo stelde de Tongerse aanklager. Gekraakte SKY-berichten brachten volgens de aanklager ook de rol van de dertiger duidelijk in beeld. “Hij verhandelde minstens een blok cocaïne van een kilo per twee weken en hij zei zelf in die berichten dat hij al negen jaar bezig was. Hij is gewoon heel die tijd onder de radar kunnen blijven”, sprak de aanklager die op basis van die informatie een verbeurdverklaring van 2 miljoen euro eist van de dertiger. Verder vraagt ze een opsluiting van 54 maanden en een geldboete van 20.000 euro.

De dertiger zelf verslikte zich. “Ik word ziek als ik dat hoor. 2 miljoen… Dat is gewoon onmogelijk. Wat ik in die berichten zei, was grootspraak”, probeerde hij de rechter te overtuigen. Volgens hem was hij amper een ruim jaar aan het dealen omdat hij sinds een nekoperatie moest overleven met een ziekte-uitkering van 900 euro. “Ik verdiende hoogstens 1.500 euro per maand aan de verkoop van drugs. Het was echt niet zoveel.”

OCMW

Zijn raadsman, meester Bert Vanmechelen, kwam hevig uit de hoek en hekelde de manier waarop de verbeurdverklaring berekend werd. “Ik zou me bij deze graag inschrijven voor een studiedag bij het parket om te leren hoe zij die vermogensvoordelen berekenen, want ik snap er niets van”, klonk het. “Mijn cliënt voelde zich het OCMW in de drugshandel. Hij was er echt niet goed in en gaf de drugs vaak gratis weg.” Vanmechelen vraagt een werkstraf en een verbeurdverklaring van 17.000 euro.

De vier afnemers die op hun beurt ook drugs zouden verhandeld hebben, moeten vrezen voor een opsluiting tussen 18 maanden en 3 jaar en geldboetes van 8.000 euro.

Vonnis volgt op 1 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen