Ploegmaats Froome halen opgelucht adem na ongeval met vluchtmisdrijf: “Dachten meteen aan Scarponi”

Tourwinnnaar Chris Froome was dinsdagmorgen slachtoffer van verkeersagressie op de weg. De Britse renner van Team Sky werd deze morgen van de weg gemaaid door een auto, maar kwam gelukkig met de schrik vrij. Zijn ploegmaats die in de Giro d’Italia actief zijn, haalden voor de vierde etappe opgelucht adem: “We dachten meteen aan het ongeval van Michele Scarponi”, gaf Mikel Landa toe.

jtp, vermi

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Chris Froome bereidt zich op dit moment voor op de Tour de France, hij wil er zijn derde opeenvolgende gele trui pakken. Het zou zijn vierde eindzege zijn in Frankrijk, na zeges in 2013, 2015 en 2016. Froome kwam met de schrik vrij na de aanrijding in Beausoleil, vlakbij Monaco. “Een ongeduldige chauffeur bleef me volgen, zelfs tot op het voetpad! Gelukkig heb ik geen breuken, al is mijn fiets helemaal kapot”, stelde Froome (31) iedereen gerust op Twitter. De chauffeur reed gewoon door... Zijn fiets, een Pinarello Dogma F10, was helemaal ingedeukt, afhankelijk van de afwerking kost zo’n fiets tussen de 5.000 en 10.000 euro.

Afwachten wat de naweeën van deze aanrijding zullen zijn. Voor Froome is het alvast een nieuwe tegenslag, nadat hij in de Ronde van Romandië, zijn laatste koers tot dusver, tegenviel. Daar eindigde hij op een negende plaats in het algemene klassement.

“Meteen gedacht aan Scarponi”

“Het is meteen een herinnering aan hoe gevaarlijk onze job eigenlijk is”, vertelde de Welshman Geraint Thomas aan Cycling Weekly. “Ik zag het pas vijf minuten voordat ik van de ploegbus stapte, maar het zag er echt niet goed uit. Na de etappe zal ik hem bellen.”

De Spanjaard Mikel Landa kreeg meteen kippenvel bij het zien van de foto. “Ik dacht meteen aan het ongeval van Michele Scarponi. Wij als wielrenner zullen altijd het zwaarst getroffen worden bij een ongeval”, vindt hij. Sportief directeur Dario Cioni deelde die mening. “Er is tegenwoordig zoveel verkeer dat het steeds gevaarlijker wordt voor de wielrenners.”

Ex-renner en sportief directeur Brett Lancaster (Sky) geeft toe dan de vele crashes één van de redenen was waarom hij de fiets aan de haak hing. “Als je kinderen hebt, denk je daar veel meer aan. Je kijkt steeds vaker over je schouder tijdens het fietsen.”

Niet het enige geval van verkeersagressie in Engeland...

Het incident met Froome is (helaas) niet het enige geval van verkeersagressie met een fietser dat de gemoederen beroert in Engeland. Een automobilist werd zelfs ontslagen door zijn werkgever, zijn agressie op de baan had dan ook véél zwaardere gevolgen kunnen hebben.

Het incident dateert al van 30 april maar ging de voorbije dagen viraal in Engeland. De chauffeur van een witte bestelwagen geraakte danig gefrustreerd door een fietser die in het midden van zijn rijvak reed. Wanneer hij dan toch de fietser kon voorbij steken, sneed de chauffeur van de bestelwagen de wielertoerist agressief de pas af. De fietser kon ternauwernood een valpartij vermijden...

Het roekeloze gedrag van de chauffeur door de fietser gewoon van de baan te rijden valt natuurlijk nooit goed te keuren. Dat de fietser hier - onnodig - een volledig rijvak innam, praat zo’n harde feiten niet goed. Nadat het filmpje voor veel commotie zorgde, nam de werkgever van de chauffeur in kwestie dan ook een drastische beslissing: de man werd prompt ontslagen.

“Mijn vrouw en ik zijn zelf zeer enthousiaste fietsers dus ik begrijp de impact van deze situatie volledig”, zei manager Ian Frazer van Vidette UK Ltd in een statement op Facebook. “Ik heb de chauffeur gesproken en ik kan zeggen dat hij heel veel spijt heeft en beseft dat het veel erger had kunnen aflopen. Hij verklaarde dat hij kampte met persoonlijke problemen maar dat hij zichzelf in zo’n positie nooit meer zal laten gaan. Ik geloof hem maar we kunnen zo’n gedrag in ons bedrijf niet tolereren en hebben daarom besloten hier een voorbeeld te stellen door hem met onmiddellijke ingang te ontslaan. Al onze chauffeurs zullen ook een ‘Driver Alertness Education’ cursus moeten bijwonen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer