Is "Tetris" wel echt helemaal uitgespeeld? "Het kan eigenlijk nog beter"

De 13-jarige Willis Gibson heeft vriend en vijand verbaasd door "Tetris" uit te spelen tot level 157, maar is het spel wel helemaal uitgespeeld? Volgens game-expert Tom Tesch alvast niet. "Het spel is eigenlijk niet helemaal uitgespeeld, het is alleen maar gecrasht. Er zijn nog veel meer levels."

Het spel dat nooit eindigt, lijkt dan toch uitgespeeld. De Amerikaanse tiener Willis Gibson liet "Tetris" crashen op level 157, nadat hij 1.511 regels had voltooid. Zo wordt hij de eerste persoon ooit die het iconische spel van Nintendo uit 1989 uitspeelt, iets waar voorheen alleen maar artificiële intelligentie in geslaagd was.

Gibson filmde zijn puike prestatie, die voor de liefhebbers van slow gaming ook integraal te bekijken valt op YouTube. Daar zie je een zinderende rollercoaster van 38 minuten, die eindigt met een hyperventilerende Gibson en volgende iconische woorden: "O mijn god, ik denk dat ik ga flauwvallen. Ik voel mijn vingers niet meer". 

Keep rolling

Ook Tom Tesch, docent game-ontwikkeling aan de Howest, is onder de indruk. "Vanaf level 29 vallen de blokjes aan een ongelofelijk hoge snelheid naar beneden en wordt het spel quasi onspeelbaar. Via de nieuwe 'rolling'-techniek is het beheersbaar, die werd pas enkele jaren geleden uitgevonden."

"Daarmee kan je de controller met een rollende beweging bedienen en zo de toetsen sneller indrukken", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Na level 138 wordt het pas echt te gek. "Dan beginnen er vreemde dingen te gebeuren. De kleuren kloppen niet meer. Soms zijn de blokken moeilijk te zien of is het geluid anders. Het lijkt een eindeloos spel, maar "Tetris" kan het op een bepaald punt precies zelf niet meer aan en crasht gewoon."

© 2019 SOPA Images

Level 255

Alles kan beter, dus ook de prestatie van Willis Gibson, want het verhaal is volgens Tesch nog lang niet ten einde. "Gibson heeft het spel eigenlijk niet uitgespeeld, maar heeft ervoor gezorgd dat het spel gecrasht is. Er zijn eigenlijk 255 levels in "Tetris", daarna reset de game vanzelf weer naar level 0. De volgende challenge is nu om daar te geraken."

Het is topsport op nerdniveau, waar de gemiddelde 'Blokken'-kandidaat nog een puntje aan kan zuigen. "Die jongen traint 3 à 5 uur per dag, enkel en alleen maar "Tetris". Dat is geen hobby meer, dat is een serieus engagement."

Beluister hier het volledige gesprek uit "De wereld vandaag":

Meest gelezen