Eric Bakker

Opgepakte tieners in haven van Rotterdam komen uit Brussel en Antwerpen

In de haven van Rotterdam zijn woensdagochtend drie Belgische tieners aangehouden. Twee van hen zijn Brusselaars, zo meldt de politie van Rotterdam aan BRUZZ: ze zijn 15 en 19 jaar oud. De politie noemt ze 'uithalers': loopjongens die voor bendes drugs uit de containers halen. "Ongelooflijk dat ze niet thuis liggen te slapen," klinkt het. Toch is de jonge leeftijd volgens de politie geen uitzondering meer.

In de haven van Rotterdam heeft de douane woensdagochtend in totaal vier 'uithalers' aangehouden die voor bendes drugs uit containers wilden halen. Het gaat om Belgen uit Edegem (14 jaar oud), Koekelberg (15) en Anderlecht (19) en een Nederlander (17), verduidelijkt de Rotterdamse politie na berichtgeving in De Morgen.

"Het is ongelooflijk dat tieners op dit uur niet thuis liggen te slapen en in plaats daarvan in een ander land bezig zijn met drugstrafiek," zegt de politie in De Morgen. Toch is die jonge leeftijd geen uitzondering: het gebeurt vaker dat de politie jonge uithalers aanhoudt, verklaart de woordvoerder van de politie van Rotterdam, Jesse Brobbel, aan BRUZZ. De meesten zijn dan wel tussen de 18 en 23 jaar oud, maar er zijn ook jongere jongens bij, van veertien of vijftien. "Hoe jonger, hoe makkelijker en goedkoper," aldus Brobbel.

Een wetswijziging speelt ook mee: sinds 2022 geldt een celstraf voor mensen die het haventerrein betreden zonder toestemming. Voorheen werden ze vaak beboet met een bedrag van minder dan honderd euro. Daardoor blijven meerderjarige criminelen tegenwoordig liever weg.

'Brussel, Antwerpen en Rotterdam zijn één gebied'

Het verbaast de Rotterdamse politie niet dat deze jongens helemaal uit België naar Rotterdam kwamen. "De drugswereld beschouwt Brussel, Antwerpen en Rotterdam als één gebied," zegt Brobbel. Brobbel schetst een mogelijk scenario waarbij de criminele netwerken uit Antwerpen en Brussel klaarstonden voor een schip uit Zuid-Amerika dat oorspronkelijk in Antwerpen zou aankomen, maar waarbij het schip op het laatste moment afboog naar Rotterdam.

Vaak werken uithalers in kleine groepjes van tussen de vijf en tien jongens en jonge mannen, zegt Brobbel. Eén van hen kent het terrein goed, de rest gaat mee om te helpen tillen. Op de vraag hoe jongens uit Anderlecht en Koekelberg deze job hebben gevonden, antwoordt de politiewoordvoerder: "Veel jongens komen via hun kennissenkring of soms via Snapchat een klus op het spoor. Ze horen bijvoorbeeld van iemand die een paar duizend euro heeft verdiend met één klus."

Negenhonderd uithalers in drie jaar

De uithalers zijn een grote uitdaging voor de haven van Rotterdam. De afgelopen drie jaar heeft de politie negenhonderd uithalers geregistreerd. Het merendeel van hen is Nederlander, maar het komt vaker voor dat er Belgische of gemengde groepen worden opgepakt.

De meeste uithalers zijn beroepscriminelen die naast hun klussen in de haven ook al andere feiten pleegden, zoals berovingen. Uithalers hebben gemiddeld al zo'n acht feiten gepleegd. De Brusselse tieners vormden een uitzondering op de regel als 'first time offenders', zegt Brobbel.

"Snel geld verdienen is enorm aantrekkelijk," sluit de politiewoordvoerder af. "Maar over wat er daarna gebeurt, denkt niet iedereen na. Je kunt een strafblad krijgen waardoor je geen werk kunt vinden, en ook de criminele bendes laten meestal niet snel los."

Meest gelezen